13. maj 2024 13:52

Uskoro odabir porote za suđenje senatoru Robertu Menendezu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Uskoro odabir porote za suđenje senatoru Robertu Menendezu

Foto: Shutterstock.com/Salivanchuk Semen, ilustracija

NJUJORK  - Odabir porote za suđenje američkom senatoru Robertu Menendezu zbog optužbi za korupciju trebalo bi da počne danas, preneo je Rojters.

Menendez (70), njegova supruga Nadin, i dvojica biznismena treba da se pojave pred Federalnim sudom na Menhetnu zbog optužbi da su primali mito, a očekuje se da će suđenje trajati pet do osam nedelja.

Sve četvoro su na prvom saslušanju rekli da nisu krivi, a uprkos tome što je protiv njih podignuta zajednička optužnica, oni će se pojedinačno pojaviti pred sudom.

Federalni tužioci naveli su da je Menendez kao mito prihvatio gotovinu, zlatne poluge i automobil mercedes-benc, kako bi zloupotrebio svoj politički uticaj u državi Nju Džerzi i pomagao vladama Katara i Egipta, pošto je Menendez navodno obećao da će pomoći Egiptu da dobije oružje i drugu vojnu pomoć.

Pored toga, Menendez je optužen da je pokušao da pomogne investitoru Fredu Dajbesu da dobije više miliona dolara iz investicionih fonodova povezanih sa vladom Katara, kao i da utiče na drugi federalni slučaj koji se vodi protiv Dajbesa u Nju Džerziju.

Menendez i njegova supruga osumnjičeni su da su ometali pravne postupke u prošlosti.

Navodni zločini dogodili su se između 2018. i 2023. godine.