13. maj 2024 14:58

Đurić: Srbija ponosna na demokratske napore, za žaljenje njihovo pogrešno tumačenje

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija ponosna na svoje demokratske napore, uključujući inicijativu Otvoreni Balkan, da podstiče ekonomsku saradnju i povezanost u regionu kako bi podstakla stabilnost i stvorila prosperitet za sve uključene nacije.

On je to rekao za Foks njuz reagujući na izjavu bivšeg albanskog predsednika Iljira Mete da je inicijativa Otvoreni Balkan "alternativa protiv evropskih integracija" i naglasio da je za žaljenje što se demokratski napori Srbije pogrešno tumače kao podrivanje demokratije, a zapravo rade suprotno - jačanjem saradnje i međusobnog razumevanja.

Đurić je rekao da Srbija nastoji da doprinese i održi stabilnost, bezbednost i prosperitet regiona i da ostaje posvećena procesu integracije u Evropsku uniju, što je tačka oko koje su mnogi na Zapadu skeptični.

"Angažman Srbije na Balkanu vođen je principima demokratije, poštovanja suvereniteta i regionalne saradnje. Posvećeni smo našem putu u EU, a istovremeno težimo partnerstvima koja doprinose miru i razvoju u regionu", rekao je Đurić.

Dodao je da je jačanje saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama među glavnim spoljnopolitičkim prioritetima Vlade Srbije.

"Naši politički, ekonomski i kulturni odnosi su prošli pozitivnu i korisnu transformaciju poslednjih godina, i mi smo posvećeni daljem unapređenju ovog partnerstva na obostranu korist naših nacija. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je o svemu tome bio veoma javan", rekao je Đurić i podsetio na reči Vučića da verujemo da pripadamo Evropi i da je članstvo u EU strateški, trajni stav koji nećemo menjati.