15. maj 2024 16:28

Stejt department: Elizabet Alen sa Aleksandrom Vučićem istakla značaj napretka u dijalogu s Prištinom

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

VAŠINGTON  - Državna podsekretarka SAD za javnu diplomatiju i javne poslove Elizabet Alen razgovarala je danas u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o globalnim pitanjima i napretku Srbije ka većoj integraciji u EU, uključujući i plan za rast zapadnog Balkana, saopštio je Stejt department.

Alen je istakla značaj kontinuiranog napretka ka normalizaciji odnosa sa Prištinom kroz dijalog uz podršku EU, navedeno je u saopštenju.

Ona je podvukla važnost nastavka saradnje u borbi protiv pretnji evropskoj i regionalnoj stabilnosti, kao što su napad Rusije na Ukrajinu i "nastojanja Kremlja da širi dezinformacije".

Alen je, takođe, naglasila mogućnosti za jačanje kulturnih i obrazovnih veza između srpskog i američkog naroda, uključujući i najavljeno otvaranje Američkog centra u Beogradu 2025. godine, stoji u saopštenju.

Alen je potpisala memorandum o razumevanju za Američki kulturni centar (ARC) u zgradi Ložionica u Beogradu na vodi, koji je posetila zajedno sa predsednicom Narodne skupštine Anom Brnabić.

U saopštenju se navodi da će ARC kao višenamenski prostor nuditi resurse, radionice, predavanja i prilike za regionalne događaje poput konferencija i obuka.

Dodaje se da će ARC biti glavno mesto za kulturne i obrazovne programe ambasade SAD, doprinoseći javnom angažovanju SAD u Srbiji "sa dugoročnim ciljem podizanja međuljudskih veza između SAD i Srbije".