18. maj 2024 19:53

Erdogan: Turska je nepokolebljivo posvećena odbrani prava krimskih Tatara

Izvor: TANJUG

Foto: Ahmad Al-Rubaye /Pool Photo via AP/AHMAD AL-RUBAYE

ANKARA - Povodom 80. godišnjice izgnanstva krimskih Tatara, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je Turska nepokolebljivo posvećena odbrani prava krimskih Tatara, kako onih koji su ostali na Krimu, tako i onih koji su morali da odu nakon okupacije regiona.

"S tugom se sećamo ovog tragičnog događaja koji je našu braću i sestre, krimske Tatare, otrgnuo od njihove domovine, nanevši ogromnu patnju koja još uvek odzvanja u našim srcima. Neka Alah podari milost našim sunarodnicima koji su izgubili živote", naveo je Erdogan na društvenoj mreži Iks.

Erdogan je potvrdio posvećenost Turske podršci krimskotatarskoj zajednici u svim okolnostima.

U saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova se navodi da su na današnji dan, pre 80 godina, stotine hiljada krimskih Tatara nasilno iseljene iz matice i prognano u radne logore u raznim zemljama.

"Veliki broj njih, uglavnom staraca, dece i žena, izgubio je život zbog nehumanih uslova kojima su bili izloženi", navodi se u saopštenju, prenosi Dejli sabah.


U saopštenju se napominje da ni nakon 80 godina, "uzurpirana prava krimskotatarskog naroda nisu vraćena" i da njihove patnje i dalje traju.


Dodaje se da je nelegalna aneksija Krima otvorila vrata za nova stradanja i naglašava se potreba za rešavanjem tekućih izazova s kojima se suočavaju krimski Tatari.

"Kao i u prošlosti, Turska će nastaviti da stoji uz krimske Tatare kako bi sačuvala njihov identitet i osigurala njihovu bezbednost, dobrobit i blagostanje", ističe se u saopštenju.