20. maj 2024 19:19

Hamnei odobrio da Mohber bude privremeni predsednik i proglasio petodnevnu žalost

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo, File/Vahid Salemi

TEHERAN - Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei rekao je danas da je prvi potpredsednik Irana Mohamed Mohber zadužen za izvršnu vlast i da ima rok od 50 dana za održavanje predsedničkih izbora.

Hamnei je objavio petodnevnu nacionalnu žalost zbog pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera, javila je iranska agencija IRNA.

Service Photo Gallery

Prema Ustavu, u slučaju da predsednik Irana premine, prvi potpredsednik preuzima dužnost šefa države tokom prelaznog perioda od 50 dana do održavanja izbora, uz odobrenje iranskog vrhovnog vođe koji ima poslednju reč u svim državnim pitanjima.

Pored iranskog predsednika Ebrahima Raisija i ministra inostranih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, identifikovane su još tri osobe poginule u padu helikoptera na severozapadu Irana, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Ali Bageri Kani imenovan za v.d. ministra spoljnih poslova Irana

Iranska vlada imenovala je danas zamenika ministra inostranih poslova Alija Bagerija Kanija za vršioca dužnosti ministra inostranih poslova nakon što je šef diplomatije Irana Hosein Abdolahijan poginuo u helikopterskoj nesreći zajedno sa predsednikom Ebrahimom Raisijem, prenosi Rojters.

Predsednik Irana Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan, kao i još sedam zvaničnika i članova posade, poginuli su u padu helikoptera na severozapadu Irana.

Teheran: Vanredni predsednički izbori biće održani 28. juna

Nakon pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija, vanredni izbori za predsednika Irana biće održani 28. juna, najavio je danas Mohsen Eslami, predsednik iranskog izbornog štaba.

''Četrnaesti predsednički izbori u Iranu biće održani 28. juna“, rekao je Eslami, a prenosi novinska agencija Irans Mehr.

Dodao je da je od Saveta staratelja zatraženo da započne registraciju predsedničkih kandidata pre 28. maja.

Do završetka izbora, ovu dužnost će obavljati dosadašnji prvi potpredsednik Irana Mohamed Mohber.

Pored Raisija i Amir Abdolahijana, identifikovane još tri poginule osobe

Pored iranskog predsednika Ebrahima Raisija i ministra inostranih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, identifikovane su još tri osobe poginule u padu helikoptera na severozapadu Irana, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Poginuli su imam u gradu Tabrizu ajatolah Mohamed ali Al-e Hašem, načelnik iranske provincije Istočni Azerbejdžan, general Malek Rahmati i komandant jedinice za zaštitu predsednika Sardar Sejed Mehdi Musavi.

Poginuo je i određeni broj telohranitelja i posade helikoptera koji još nisu identifikovani.ž

Turska: Raisijev helikopter nije imao signalni sistem

Helikopter u kojem su se nalazili iranski predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan nije posedovao signalni sistem ili nije bio uključen, saopštio je danas turski ministar saobraćaja Abdulkadir Uraloglu.

On je novinarima rekao da je Iran spada u tursku oblast odgovornosti za reagovanje u vanrednim situacijama, zbog čega su turske vlasti proverile da li postoji signal nakon izveštaja o padu letelice.

''Ali nažalost, (mislimo) da je najverovatnije signalni sistem bio isključen ili da helikopter nije imao taj sistem, jer bi u suprotnom signali bili primećeni'', ocenio je Uraloglu.

Helikopter u kojem su bili predsednik Raisi i Abdolahijan srušio se juče na severozapadu Irana, u regionu Verzegan, a pored njih dvojice, poginulo je još šest osoba. 

Analitičar:Pilot Raisijevog helikoptera imao ozbiljan problem s kontrolom letelice

Nedostatak komunikacije pilota ili nekog drugog člana letačke posade helikoptera u kojem se nalazio iranski predsednik Ebrahim Raisi ukazuje na to da je postojao ''ozbiljan problem'' u kontrolisanju letelice, rekao je vazduhoplovni analitičar Kajl Bejli za Al Džaziru.

Objasnio da pilot ima dva prioritetna zaduženja - ako helikopter ima ozbiljan tehnički problem u toku leta, prvi zadatak pilota je da ''održi avion u vazduhu, a zatim da komunicira“.

Bejli je istakao da nije bilo komunikacije jer pretpostavlja da je pilot bio fokusiran na let.

''S obzirom na to da je helikopter presečen da dva dela, da je repni rotor najverovatnije odsečen, a to je rezultat udarca glavne lopatice rotora u rep'', rekao je analitičar.

Šojgu ponudio Iranu pomoć oko istrage pogibije Raisija i Amir-Abdolahijana

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu izjavio je danas da je Moskva spremna da pruži pomoć Iranu u istrazi o uzroku pada helikoptera u kojem su poginuli predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan, javila je državna novinska agencija RIA.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin izrazio saučešće iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju zbog smrti Raisija, kojeg je nazvao ''pravim prijateljem Rusije''.

Tri ogranka iranske vlasti održala vanrednu sednicu nakon pogibije Raisija

Tri ogranka iranske vlasti, izvršna, zakonodavna i sudska, održala su danas vanrednu sednicu na kojoj je prvi potpredsednik Irana Mohamed Mohber predstavljao izvršnu vlast nakon pogibije predsednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera, javila je iranska državna televizija.

"Sledićemo put predsednika Raisija u ispunjavanju dodeljenih dužnosti bez ikakvog prekida", rekao je Mohber, preneo je Rojters.

Prema Ustavu, u slučaju da predsednik Irana premine, prvi potpredsednik preuzima dužnost šefa države tokom prelaznog perioda od 50 dana do održavanja izbora, uz odobrenje iranskog vrhovnog vođe koji ima poslednju reč u svim državnim pitanjima.

Vlada Irana nastavlja nesmetan rad posle pogibije predsednika Raisija

Vlada Irana je na današnjoj hitnoj sednici izrazila saučešće vrhovnom iranskom vođi Ajatolahu Ali Hamneiju i iranskom narodu nakon pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera i saopštila da će nastaviti neometano da radi, javili su iranski državni mediji.

Vlada je odala poštu pokojnom predsedniku i njegovim "neumornim naporima", javila je novinska agencija Tasnim, preneo je Gardijan.

Prvi potpredsednik Irana Mohamed Mokhber predsedavao je hitnim sastankom vlade nakon pogibije iranskog predsednika.

Helikopter u kojem su bili predsednik Raisi i iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan srušio se juče na severozapadu Irana, u regionu Verzegan, a pored njih dvojice, poginulo je još sedam osoba. 

Iranski predsednik i šef diplomatije poginuli u američkom helikopteru Bell 212

Helikopter nakon čijeg su pada poginuli iranski predsednik Ebrahim Raisi i iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan bio je američki Bell 212 koji je razvila firma Bell Helicopter za kanadsku vojsku kasnih 1960-tih godina kao nadogradnju originalnog UH-1 Iroquois.

Civilna verzija tih helikoptera iz ere Vijetnamskog rata bila je u širokoj upotrebi širom sveta, a koriste je i vlade i privatni operateri, preneo je Rojters.

Service Photo Gallery

Helikopter je predstavljen 1971. godine i ubrzo je počelo njegovo korišćenje u SAD i Kanadi, prema dokumentima o vojnoj obuci SAD.Helikopter Bell 212 je prilagodljiv za sve vrste situacija, uključujući prevoz do 15 ljudi, raspoređivanje vazdušne vatrogasne opreme, prevoz tereta i montažu oružja. 

Iranski model koji se srušio u nedelju bio je prilagođen da prevozi državne zvaničnike. 

Objavljeni prvi snimci sa mesta pada Raisijevog helikoptera

Iranski mediji objavili su prve snimke sa mesta pada helikoptera u kojem su bili predsednik Ebrahim Raisi i šef diplomatije Hosein Amir Abdolahijan.

Na snimku dronom Crvenog polumeseca, koji je prenela državna agencija Fars vide se ostaci helikoptera na strmoj, šumovitoj padini, prenosi CNN.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdio je na platformi X potpredsednik Irana Mohsen Mansuri, preneo je Rojters.