21. maj 2024 15:19

EU: Policijska akcija Prištine u prostorijama Poštanske štedionice dovodi do eskalacije, ugrožava pregovore

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU: Policijska akcija Prištine u prostorijama Poštanske štedionice dovodi do eskalacije, ugrožava pregovore

Foto: Tanjug/video

BRISEL - Evropska unija danas je izrazila zabrinutost zbog akcije tzv. kosovske policije u ekspoziturama Poštanske štedionice na severu KiM, navodeći da zatvaranje i konfiskacija tih kancelarija, bez prethodne najave ili koordinacije nekoliko dana nakon dijaloga u Briselu, predstavljaju eskalaciju i protivne su duhu normalizacije odnosa.

Kako je portparol EU Peter Stano naveo u saopštenju, EU je sa zabrinutošću primetila policijsku operaciju u kancelarijama Poštanske štedionice na severu KiM i ocenio da ova operacija dokazuje da kosovske vlasti daju prioritet "jednostranim i nekoordinisanim akcijama više nego saradnji sa prijateljima i saveznicima".

"Zatvaranje i konfiskacija ovih kancelarija bez prethodne najave ili koordinacije i samo nekoliko dana nakon poslednjeg sastanka u okviru dijaloga, koji je takođe pokrio pitanje prostorija Poštanske štedionice, eskalirajuće je i protivno je duhu normalizacije i podriva dobru volju Kosova za postizanje normalizacije odnosa kroz dijalog", poručio je Stano.

On je dodao da su "opet nekoordinisane akcije jedne od strana ugrozile sprovođenje Sporazuma na putu ka normalizaciji".

Istakao je i da ova operacija kosovske policije ugrožava i tekuće pregovore o privremenom rešenju za ljude na koje negativno utiče uredba tzv. Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju.

Stano je ocenio da će ovakav potez, u stalnom odsustvu održivih alternativa, imati negativne efekte na svakodnevni život i uslove života Srba na KiM i drugih zajednica koje ispunjavaju uslove za finansijske transfere iz Srbije.

"Operacija u ponedeljak ponovo dokazuje da kosovske vlasti daju prioritet jednostranim i nekoordinisanim akcijama, a ne saradnji sa svojim prijateljima i saveznicima", poručio je Stano.

On je dodao da je predviđeno da se status svih struktura i službi koje podržava Beograd reši u okviru dijaloga koji vodi EU, u vezi sa uspostavljanjem Zajednice srpskih opština.

"EU apeluje na Kosovo i Srbiju da se vrate za pregovarački sto i da se saglase sa najnovijim kompromisnim predlogom koji je izneo posrednik EU i koji omogućava kvalifikovanim korisnicima da primaju finansijske transfere iz Srbije", poručio je Stano.

Stano je, prethodno, na brifingu za novinare u Briselu, na pitanje Tanjuga kako EU komentariše ovaj upad tzv. kosovske policije i šta planira da uradi tim povodom, rekao da je to događaj koji "veoma nije od pomoći".