24. maj 2024 09:28

Elmedin Konaković najavio protestne note zemljama koje su bile protiv rezolucije

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

SARAJEVO - Ministar spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedin Konaković najavio je da će uputiti protestnu notu zemljama članicama Generalne skupštine UN koje su Generalnoj skupštini glasale protiv rezolucije o Srebrenici.

Na sinoć održanoj sednici Generalne skupštine UN za rezoluciju o Srebrenici je glasale su svega 84 zemlje, računajući i glas BiH", a protiv je 19 zemalja i 67 uzdržanih, dok se predstavnici 22 zemlje članice nisu izjasnili.

Konaković je u obraćanju predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku poručio da će svi koji govore o destablizaciji BiH, u bilo kakvom pokušaju delovanja u tom smislu, dobiti snažan odgovor institucija.

"Pozivam ih da smire strasti, da se uozbilje, da zaustave kampanje kojima su pokušavali da spreče usvajanje rezolucije i da se vrate realnim prolbemima koje naše zemlje imaju i svi zajedno nastavimo put prema EU....", naveo je Konaković.

Povodom najava Dodika da će Federaciji BiH dostaviti sporazum o mirnom razdruživanju, jer Republika Srpska više ne želi da živi u BiH koja je upala u najveću krizu do sada, Konaković tvrdi da je, kako navodi, predsednik Srpske "sam sebe doveo u situaciju u kojoj se nalazi" i da je "došao u crnu rupu iz koje teško ima izlaz".

"Njegove priče o mirnom ili bilo kakvom razlazu su direktan udar na Dejton i upozoravam njega i sve koji slično misle da bi u bilo kakvom pokušaju delovanja u tom smislu institucije ove zemlje adekvatno suprotstavile. SNSD i Dodik nisu naš izbor nego nužda. Put kojim je Dodik do sada išao je uglavnom krahiro i ne vidim da je išta do sada ostvario dok BiH vodi na svim poljima protiv Milorada Dodika, da kažem sportski žargonski”, rekao je, između ostalog, Konaković, prenela je sarajevska N1 tv..