25. maj 2024 19:10

Izraelski zvaničnici: Presuda MSP ostavlja prostor za vojne operacije u Rafi

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/thegiffary, ilustracija

TEL AVIV - Više izraelskih zvaničnika izjavilo je danas da naredba Međunarodnog suda pravde Izraelu da obustavi operaciju u Rafu na jugu Pojasa Gaze ostavlja prostor vojne operacije u tom gradu.

"Ono što oni traže od nas je da ne počinimo genocid u Rafi, Nismo počinili genocid i nećemo počiniti genocid", rekao je savetnik izraelskog premijera za nacionalnu bezbednost Tzači Hanegbi za televiziju N12, prenosi Rojters.

On je istakao da Izrael, po međunarodnom pravu, ima pravo na samoodbranu i da mu to ne uskraćuje presuda MSP.

Drugi anonimni izraelski zvaničnik rekao je za Rojters da presuda MPS "nije opšta naredba" i da je sročena tako da ne isključuje sve vojne operacije.

Predsednik međunarodnog suda pravde Navaf Salam rekao je u petak da "Izrael momentalno mora da obustavi svoju vojnu operaciju ili bilo kakvu aktivnost u Rafi koja bi mogla Palestince u Gazi da stavi u životne uslove koji bi doveli do njihovog fizičkog uništenja u celosti ili delimično".

Ovo Izrael, prema rečima zvaničnika, nikad nije, niti će učiniti.

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu naložio je u petak Izraelu, u slučaju koje je pokrenula Južna Afrika optužujući Izrael za genocid, da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u Rafi, kao i da otvori granični prelaz u tom gradu sa Egiptom kako bi se dopremila veća humanitarna pomoć.

Salam dodao je da Izrael mora da preduzme efikasne mere da bi osigurao nesmetan pristup Pojasu Gaze za bilo koju istražnu komisiju, misiju za utvrđivanje činjenica ili istražnom telu koje ima mandat Ujedinjenih nacija da istraži navode o genocidu.

Izraelu je, takođe, naloženo da u roku od mesec dana obavesti MSP o svom napretku u primeni mera koje su mu izdate.