28. maj 2024 11:06

Belgija i Ukrajina potpisale sporazum, 977 miliona evra vojne pomoći i 30 aviona F-16

Izvor: TANJUG

podeli vest

Belgija i Ukrajina potpisale sporazum, 977 miliona evra vojne pomoći i 30 aviona F-16

Foto: Pool Photo via AP/Kenzo Tribouillard

BRISEL - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da je danas u Briselu sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom potpisao bilateralni sporazum o bezbednosti i dugoročnoj podršci, koji predviđa 977 miliona evra vojne pomoći Belgije za Ukrajinu tokom ove godine i transfer 30 borbenih aviona F-16.

Zelenski je u objavi na društvenoj mreži X precizirao da će isporuka aviona krenuti ove godine, a da će svi biti isporučeni Ukrajini do 2028. godine, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, sporazum, između ostalog, garantuje blagovremenu bezbednosnu pomoć Belgije, moderna oklopna vozila, opremu za potrebe vazduhoplovstva i PVO Ukrajine, kao i učešće u koaliciji za snabdevanje artiljerijskom municijom Kijeva i vojnu obuku.

"Dokument takođe predviđa povećanje saradnje u odbrambenoj industriji, podršku ukrajinskoj formuli mira, jačanje sankcija Rusiji, nadoknadu štete, odgovornost agresora, korišćenje zamrznute ruske imovine i oporavak privrede", naveo je Zelenski.

Kako prenosi Ukrinform, Ukrajina je već zaključila deset bilateralnih bezbednosnih sporazuma i to sa Velikom Britanijom, Nemačkom, Francuskom, Danskom, Kanadom, Italijom, Holandijom, Finskom, Letonijom i Španijom, a  ti dokumenti su potpisani kao deo implementacije Zajedničke deklaracije G7 o podršci Ukrajini.