18. januar 2023 14:05

Zamenica generalnog sekretara UN u poseti Kabulu, teme razgovora - zabrana rada i školovanja za žene

Izvor: TANJUG

Foto: AP/Ebrahim Noroozi

KABUL - Zamenica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Amina Mohamed susrela se sa vršiocem dužnosti avganistanskog ministra spoljnih poslova, nakon što su talibani naredili većini žena angažovanih u nevladinim organizacijama da prestane da rade, a devojkama zabranili da se školuju na fakultetima.

Poseta Amine Mohamed Kabulu deo je turneje tokom koje obilazi još Tursku, Katar i Pakistan, a u nameri da o situaciji u Avganistanu razgovara sa međunarodnim diplomatama, avganistanskom dijasporom i Organizacijom islamske saradnje (OIC).

"Očigledan je konsenzus da žene i devojčice treba da imaju pristup obrazovanju", navela je Mohamed, ukazujući na razgovore pre posete Kabulu, prenosi Rojters.

U Kabulu se susreta s ministrom Amirom Kanom Mutakijem, koji je rekao da izostanak formalnog priznavanja talibanske vlade, zabrana putovanja talibanskim liderim i finansijske sankcije stravaju probleme i da međunarodna zajednica treba da ih reši.

Mutaki je kazao i da žene mogu da rade u zdravstvu i obrazovnom sistemu.

Talibanska vlast je prošlog meseca naredila lokalnim i stranim humanitarnim organizacijama da do daljeg ne dozvole ženama da rade u tim organizacijama.