3. jun 2024 16:47

Vladimir Bilčik ohrabrio Crnu Goru na evropskom putu

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

PODGORICA - Slovački evroparlamentarac Vladimir Bilčik ohrabrio je danas Crnu Goru na njenom evropskom putu i istakao da je to jedina država koja može ući u Uniju u narednih nekoliko godina.

"Videli smo jako važne promene, postoji jasna prilika, proširenje je na agendi EU", rekao je Bilčik novinarima u Podgorici.

Kada su u pitanju institucije EU, kako je rekao, "znali smo šta mora i treba da bude urađeno".

"Napokon su stvari krenule. Nadam se da će Crna Gora dobiti pozitivnu ocenu, što shvatam kao deo zadatka. Dobijanje IBAR-a otvara priliku za ubrzavanje pregovora i zatvaranja različitih poglavlja i da se Crna Gora osigura da se pokrenu pregovori o proširenju", kazao je Bilčik, koji je izvestilac za Srbiju.

Bilčik, koji je ranije najavio da se neće kandidovati za predstojeće evropske izbore, rekao je da će proces proširenja imati posledice po region Balkana.

"Sastav EU parlamenta će biti novi, dobićemo novog predsednika Evropske komisije. Tek nakon IBAR-a počinje posao. Moraćete da donesete neke važne odluke ali sve to vredi", rekao je Bilčik.

Na pitanje da li očekuje da bi Hrvatska mogla da blokira dobijanje IBAR-a, rekao je da svaka država članica treba da se složi.

"I verujemo da će svaka od njih razumeti istorijsku šansu za napredak. Odluka o IBAR-a nije odluka o proširenju već odluka koja će to ubrzati. I verujem da će svaka članica to razumeti", rekao je Bilčik.

Izrazio je nadu da će, kako je kazao, pitanja iz istorije biti rešena, da se ne zaustavljaju proces proširenja.

"Tako da je ovo šansa i za Hrvatsku, geopolitička, ekonomska, socijalna prilika da imamo mir u regionu i nadam se da će ova pitanja biti rešana kroz strateški pristup", rekao je Bilčik i poručio:

"Nemojte da zaspite, morate da nastavite da zatvarate poglavlja da ubrzate tempo do narednog leta. Ako ubrzate i počnete da zatvarate poglavlja, onda se zaista moze razgovarati o datumima", kazao je Bilčik, preneo je portal RTCG.

Hrvatska je nedavno notom upozorila Crnu Goru da bi njen evropski put mogao biti zaustavljen, ukoliko zvanična Podgorica usvoji rezoluciju o Jasenovcu. Prema najavama predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića Predlog rezolucije o Jasenovcu naći će se na sednici parlamenta krajem ovog meseca.