7. jun 2024 10:55

Milivojević: Glavna poruka iz Normandije je nastavak jedinstva Zapada prema Ukrajini

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenio je danas da su glavne poruke poslate prilikom obeležavanja 80 godišnjice iskrcavanja u Normandiju to da postoji potreba nastavka jedinstva zapadnog bloka u slučaju Ukrajine i da se neće odustati od strateških interesa koje Zapad ima vezano za to.

On je u izjavi za Tanjug rekao da reči "sloboda i demokratija", koje su korišćene juče, a koje obeležavaju strategiju američke administracije od početka mandata američkog predsednika Džozefa Bajdena, treba da se identifikuju sa potrebom obezbeđivanja slobode i demokratije zapadnog sveta i zapadnih interesa na ovom prostoru.

Milivojević smatra da je poruka da na Zapadu neće odustati od strateških ciljeva vezano za Ukrajinu, odnosno da neće dozvoliti pobedu Rusije, naročito važna s obzirom na kraj administracija i u Vašingtonu i u Briselu, ali i povezanost značajnih političkih elita i na Zapadu i u EU vezano za ishod rata u Ukrajini.

Intext service Video

Milivojević kaže da će susret francuskog predsednika Emanuela Makrona i američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji je najavljen za danas u Parizu, biti u funkciji popravljana odnosa dve zemlje i dodao da je za američku stranu veoma važno da Parizu prenese poruku da ne gleda blagonaklono na teze o strateškoj autonomiji za koje se zalaže Makron.

"Ukrajina je naravno u prvom planu, kohezija Zapada, funkcija NATO-a kao glavnog kohezionog instrumenta i funkcija EU u tom smislu, dakle EU u funkciji zapadnih interesa sa mogućim proširenjem i procesom daljeg pristupanja pogotovo vezano za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju", izjavio je on.

Govoreći o izborima za Evropski parlament Milivojević je rekao da će nakon izbora Evropa skrenuti "udesno" ali ne na drastičan način koji bi doveo u pitanje poziciju centra, bilo da je on desni ili levi.

Intext service Video

Glavni izazovi su, smatra on, budućnost EU zato što već dominiraju teme koje pokazuju šta je problem sa EU i čemu mora da se posveti, rekao je Milivojević i dodao da su u političkom smislu to reforme, mogućnost delovanja, pitanje politike proširenja, vrednosti, funkcionisanja EU, kao i migrantska politika koja je jedno od suštinskih pitanja za Evropu.

"Ono što je u osnovi i što će odraziti raspoloženje ljudi je perspektiva života. Pad standarda do kog je došlo, posledice koje EU ima zbog rata u Ukrajini koje su se odrazile na političkom, ekonomskom i socijalnom planu, i migranstka politika. To će opredeliti rast desnice i ukoliko taj rast bude ozbiljniji, uticaće na buduću politiku EU", poručio je on.