11. jun 2024 19:55

Finska najavila pojačane mere bezbednosti duž svoje granice sa Rusijom

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Aritra Deb, ilustracija

HELSINKI - Finske vlasti najavile su danas da će pojačati bezbednosne mere duž svoje zatvorene granice sa Rusijom kao odgovor na "migracione pritiske iz Rusije".

Nove mere će uključivati povećavanje broja pograničnih patrola, upotrebu većeg broja dronova i elektronskih detektora i postavljanje ograda duž određenih delova granice, prenosi Ukrajinska pravda.

Očekuje se da u narednom periodu, pre letnjeg odmora, finski parlament odobri novu, strožiju zakonodavnu regulativu o bezbednosti granice sa Rusijom.

Planirana zakonodavna regulativa će omogućiti finskoj graničnoj službi da angažuju hiljade rezervista koji bi patrolirali duž granice tragajući za signalima telefona migranata, koje bi po otkrivanju upućivali u pritvorske centre, a potom nazad u Rusiju bez prihvatanja njihovih zahteva za azil.

"Finska ne može jednostavno dozvoliti otvaranje nove rute za migrante ka Evropi. Sve u svemu, ovde nije reč o migrantskoj ruti, već je reč o situaciji u kojoj vlasti druge zemlje pomažu ili čak guraju migrante prema finskoj granici", izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Finske Mari Rantanen.