12. jun 2024 16:07

Evropska komisija usvojila zajednički plan za sprovođenje Pakta o migracijama i azilu

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Quinta, ilustracija

BRISEL - Evropska komisija usvojila je danas zajednički plan za sprovođenje Pakta o migracijama i azilu, kojim se utvrđuju ključne prekretnice za sve države članice kako bi uspostavile pravne i operativne kapacitete potrebne za početak primene novog zakonodavstva do sredine 2026. godine.

Kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, zajednički implementacioni plan obezbeđuje obrazac za nacionalne implementacione planove koje države članice treba da usvoje do kraja godine.

Njime se grupiše pravni, tehnički i operativni rad u 10 komponenti kako bi se usmerili i olakšali praktični napori za implementaciju.

Sve komponente su u osnovi međuzavisne i potrebno je sprovesti ih paralelno.

U pitanju su zajednički informacioni sistem o migracijama i azilu, novi sistem za upravljanje migracijama na spoljnim granicama EU, obezbeđivanje adekvatnog životnog standarda prilikom prijema, kao i pravedne, efikasne i konvergentne procedure azila.

Među komponentama su i efikasne i pravedne procedure vraćanja, pravedni i efikasni sistem sprovođenja novih pravila o odgovornosti, osiguravanje solidarnosti, potom pripravnost, planiranje delovanja u nepredviđenim situacijama i odgovori na krizu, nove zaštitne mere za podnosioce zahteva za azil i za ranjive osobe, kao i o pitanja preseljenja, inkluzije i integracije.

Komisija će predstaviti državama članicama zajednički plan za sprovođenje Pakta o migracijama i azilu na sastanku Saveta za unutrašnje poslove, nakon čega će se plan koristiti kao osnova za pripremu nacionalnih implementacionih planova država članica, koji bi trebalo da budu dovršeni do decembra 2024. godine.

Na osnovu zajedničkog implementacionog plana države članice treba da do 12. decembra 2023. godine izrade nacionalne implementacione planove.

Države članice mogu da računaju na operativnu, tehničku i financijsku podršku Komisije i agencija EU tokom celog postupka.

Komisija je uspostavila posebne timove za podršku koji će do jeseni posetiti sve glavne gradove država članica kako bi pomogla državama članicama u pripremi tih nacionalnih implementacionih planova.

Evropska komisija je u septembru 2020. predstavila Pakt o migracijama i azilu sa ciljem pronalaženja dugoročnih i održivih rešenja za upravljanje migracijama.

Paktom se uspostavlja pravni okvir kojim će se napraviti ravnoteža između solidarnosti i odgovornosti među državama članicama, uz sveobuhvatan pristup efikasnom i pravednom upravljanju migracijama.

Evropski parlament usvojio je pakt 10. aprila 2024. godine, a Savet EU 14. maja.

Pravni instrumenti Pakta, uključujući neke koji su predloženi još 2016. godine, stupili su juče na snagu.