13. jun 2024 09:15

Ruanda optužila UNHCR da je preneo netačne informacije britanskom sudu o azilantima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ruanda optužila UNHCR da je preneo netačne informacije britanskom sudu o azilantima

Foto: Shutterstock.com/olrat, ilustracija

KIGALI  - Ruanda je saopštila da je Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) prenela netačnu informaciju britanskom sudu ove sedmice kada je navela da bi tražioci azila koji bi bili poslati u Ruandu iz Velike Britanije mogli da budu ponovo vraćeni u zemlje u kojima postoji veliki rizik da budu izloženi mučenju.

Portparol Vlade Ruande rekao je da izgleda kao da je UNHCR nameravao da predstavi "lažne optužbe" protiv Kigalija britanskim sudovima u vezi sa tražiocima azila dok je Ruanda u partnerstvu sa Velikom Britanijom da primi afričke migrante na sigurno na svojoj teritoriji.

Advokati koji zastupaju UNHCR rekli su u ponedeljak da je sistem azila u Ruandi neadekvatan s obzirom na to da je Velika Britanija planirala da u tu zemlju deportuje tražioce azila a postoji mogućnost da budu vraćeni u zemlje u kojima su bili izloženi mučenju.

Britanija je najavila prošle sedmice da će prvi let sa tražiocima azila za Ruandu biti 24. jula, mada to zavisi od toga da li će Konzervativna partija premijera Rišija Sunaka pobediti na opštim izborima 4. jula.

To izgleda malo verovatno zbog toga što je opoziciona Laburistička partija, koja, prema anketama, ima veću podršku od konzervativaca za oko 20 odsto, obećala da će ukinuti plan za deportovanje tražilaca azila u Ruandu, ukoliko bude izabrana, preneo je Rojters.