13. jun 2024 13:33

Savet EU podržao olakšavanje zapošljavanja osoba iz trećih zemalja u EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Savet EU podržao olakšavanje zapošljavanja osoba iz trećih zemalja u EU

Foto: Shutterstock.com/symbiot, ilustracija

BRISEL  - Savet EU usaglasio je danas svoj stav o predlogu za uspostavljanje baze talenata EU kako bi se olakšalo zapošljavanje osoba iz trećih zemalja u EU.

Baza talenata biće uspostavljena kao onlajn platforma na nivou EU koja će omogućiti da se upare profili osoba koje traže posao, a koje ne dolaze iz EU, sa slobodnim radnim mestima radi popunjavanja deficitarnih zanimalja poslodavaca u EU.

Cilj ove platforme je da se olakša zapošljavanje talenata iz trećih zemalja, koji žive van EU, kao i da se tržište EU učini konkurentnijim i da se uhvati u koštac sa nedostatkom radne snage, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Osobe koje traže posao, a potiču iz trećih zemalja, moći će da registruju svoje profile na platformi i obezbede informacije o svojim veštinama, kvalifikacijama, radnom iskustvu i poznavanju jezika.

Na platformi (Talent Pool) nalaziće se slobodna radna mesta poslodavaca u zemljama članicama EU koje učestvuju u ovom projektu.

Učešće u projektu dobrovoljno je za države članice EU, u skladu sa predlogom Evropske komisije.

One mogu i da se povuku iz projekta u bilo kom trenutku, ali moraju da obaveste Evropsku komisiju o svojoj odluci najkasnije šest meseci pre željenog datuma izlaska.

Stav Saveta EU ima za cilj da pomiri principe poštenog zapošljavanja sa bezbednim i sveobuhvatnim sistemom migracije, dok istovremeno jača poziciju Evropske unije u globalnoj trci za talentima.

Na osnovu danas dogovorenog stava država članica, Savet EU moći će da počne pregovore sa Evropskim parlamentom kako bi se postigao dogovor o konačnom zakonodavstvu, dodaje se u saopštenju.