13. jun 2024 14:30

Najmanje 42 osobe ubijene u napadu navodnih islamisa u Kongu

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Moses Sawasawa

KINŠASA - Najmanje 42 osobe ubijene su u napadu pobunjenika, za koje sumnja da su islamisti, u istočnoj provinciji Severni Kivu u Demokratskoj Republici Kongo, saopštila su danas dva zvaničnika lokalne administracije.

Napad se dogodio u sredu u selu Majikengo na teritoriji Lubero, rekli su zvaničnici, napad je potvrdio potparol vojske Konga za taj region.

Upravnik Lubera, Alen Kiveva, rekao je da je jutros prijavljeno između 20 i 30 žrtava i tada je dodao da očekuje da će taj broj porasti, prenosi Rojters.

On je okrivio Savezničke demokratske snage (ADF), pobunjeničku grupu povezanu sa Islamskom državom, koja je najpre operisala u Ugandi, ali deluje iz džungle istočnog Konga skoro tri decenije.

Drugi lokalni zvaničnik, šef sektora Maker Sivikunula, rekao je Rojtersu ranije danas da je ubijeno 25 ljudi, uključujući šest žena, a takođe je okrivio ADF.

Kasnije je dodao da je još 17 tela pronađeno na putu koji je vodio do seoske pijace.

Naoružani ljudi su rekli stanovnicima da se okupe na pijaci radi sastanka, a zatim su napali masu vatrenim oružjem i mačetama, rekao je Sivikunula.

Ovaj napad je sličan upadu u sela ranije ove nedelje, a koji su se dogodili u istoj pokrajini gde se smatra da su pobunjenici ubili najmanje 80 ljudi.