23. jun 2024 19:10

Bela kuća ponovo odbacila tvrdnje Netanijahua da SAD usporavaju isporuke oružja

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Luca Perra, ilustracija

VAŠINGTON  - Bela kuća ponovo je danas demantovala tvrdnje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da SAD usporavaju isporuke oružja Izraelu.

"O tome smo više puta jasno izneli svoj stav i nećemo da odgovaramo na političke izjave premijera. Radujemo se konstruktivnim konsultacijama sa ministrom odbrane Galantom u Vašingtonu", rekao je zvaničnik Bele kuće, preneo je Tajms of Izrael.

Netanijahu je danas ponovo tvrdio da SAD zadržavaju isporuke oružja Izraelu, navodeći u obraćanju svome kabinetu da je došlo do "dramatičnog pada" u isporuci američkog oružja za izraelske operacije u Pojasu Gaze.

Netanijahu je izrazio uverenje da će to pitanje uskoro biti rešeno, preneo je AP.

"U svetlu onoga što sam čuo tokom proteklog dana (od američkih zvaničnika), nadam se i verujem da će ovo pitanje uskoro biti rešeno", rekao je Netanijahu, ne navodeći detalje.

Netanijahu je rekao svom kabinetu da se smanjenje u isporukama američkog oružja dogodilo pre četiri meseca, ne precizirajući o kojem oružju je reč, ali da veruje da će to pitanje uskoro biti rešeno.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdenova prethodno je negirala te Netanijahuove tvrdnje, koje je izneo u video snimku objavljenom 18. juna, da je Vašington tokom nekoliko meseci ograničio isporuku oružja i municije Izraelu.

Netanijahu je istakao u snimku da je dobio uveravanja od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, tokom njegove posete Izraelu, da će ukinuti ograničenja na isporuke američkog oružja Izraelu.

Bajden je odložio isporuku određenih vrsta teških bombi Izraelu od maja zbog zabrinutosti za veliki broj civilnih žrtava u Pojasu Gaze, a Netanijahu je rekao da je došlo do ograničenja isporuke i ostalih vrsta američkog oružja i municije, što je Bela kuća negirala.

Dobro obavešteni izvor rekao je za Tajms of Izrael da nije bilo zastoja u isporukama američkog oružja Izraelu.

Međutim, hitne procedure koje su ubrzavale prenos oružja na početku rata u Pojasu gaze više nisu na snazi jer je američka administracija i dalje zabrinuta da Izrael može da izazove regionalni rat.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant otputovao je u posetu SAD gde će sa američkim zvaničnicima razgovarati o ratu u Pojasu Gaze i eskalaciji sukoba na izraelsko-libanskoj granici.