23. jun 2024 19:19

Andžej Duda: Poljsko-kineske odnose gradimo mirno i dosledno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Andžej Duda: Poljsko-kineske odnose gradimo mirno i dosledno

Foto: The Canadian Press via AP/Tijana Martin

PEKING  - Poljski predsednik Andžej Duda, koji boravi u poseti Pekingu, izrazio je danas nadu da će se odnosi sa Kinom dobro razvijati u svim sferama.

"Nadam se da će se razvijati na najbolji mogući način u ekonomskoj i međuljudskoj sferi, kao i u bilateralnoj i multilateralnoj saradnji. Drago mi je što smo mirno i dosledno gradili poljsko-kineske odnose svih ovih godina", rekao je Duda u ambasadi Poljske u Pekingu.

On je uručio nagrade pojedincima koji su doprineli mirnom i doslednom razvoju poljsko-kineskih odnosa, prenosi agencija PAP.

Duda je tokom ceremonije podsetio da je nakon preuzimanja dužnosti predsednika posetio Kinu 2022. što je bila jedna od njegovih prvih poseta inostranstvu.

"Nikada neću zaboraviti da smo potpisali sporazum o pristupanju Poljske inicijativi 'Pojas i put', a uspostavio sam prijateljske odnose sa predsednikom Si Đinpingom", naveo je poljski predsednik.

Duda je napomenuo da će 2025. biti poslednja godina njegovog mandata i da je ovo njegova oproštajna poseta Kini.

"To ima i simboličku dimenziju jer su mi ovi odnosi važni i voleo bih da traju", rekao je on.

Duda je podsetio da je Poljska deo srednje Evrope i da se u toj zemlji susreću uticaji različitih kultura, zapadnih i istočnih.

"Uveren sam da treba da iskoristimo ovu ravnotežu između Istoka i Zapada i ovaj susret puteva, da gradimo naše međunarodne odnose. Poljska treba da vodi politiku mudre ravnoteže između istoka i zapada jer će nam to doneti koristi", poručio je on.

Duda, koji je u subotu započeo zvaničnu posetu Kini, sastaće se sa predsednikom Si Đinpingom, premijerom Li Ćjangom i predsedavajućim Stalnog komiteta Nacionalnog narodnog kongresa Džao Leđijem.

On će se obratiti i na ekonomskim forumima u Dalijanu i Šangaju.