24. jun 2024 07:14

Zovko: Proširenje EU ključno za sigurnost Evrope

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/symbiot, ilustracija

BEOGRAD - Potpredsednica Evropske narodne partije (EPP) Željana Zovko izjavila je da je ta grupa kao najjača stranka koja će formirati vlast ne želi da se bavi ideološkim pitanjima već sadržajnim politikama koje će osigurati radna mesta, sigurnost, zaštitu granica i građana EU i proširenje na Zapadni Balkan kao najbolju garanciju za sigurnost unije.

Ona je u intervjuu za list "Politika" rekla da je za nju lično i za poslanike HDZ-a u Evropskom parlamentu ključno pitanje evropskog puta BiH, ravnopravnosti Hrvata i svih nacionalnih manjina u BiH i na čitavom Zapadnom Balkanu, jer je to, kako kaže, presudno za mir, pomirenje i brzu integraciju regiona u EU.

"Nastavićemo čvrsto da podržavamo evropski put zemalja Zapadnog Balkana. Poslednji primer toga je novi Plan rasta za Zapadni Balkan vredan šest milijardi evra, na kojem sam pregovarala u ime EPP-a ispred Odbora za spoljne poslove", rekla je ona.

Dodala je i da će fokus EPP ostati na jačanju geopolitičke pozicije EU, podsticanju ekonomskog oporavka, podržavanju politike proširenja, promovisanju novih vrednosti i osnaživanju zajedničkog evropskog identiteta i vladavine prava.