24. jun 2024 09:53

Putniković: Istraga Komiteta Evropske mreže će utvrditi uzrok ispada prvog dalekovoda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Putniković: Istraga Komiteta Evropske mreže će utvrditi uzrok ispada prvog dalekovoda

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Glavna i odgovorna urednica portala "Energija" Jelica Putniković izjavila je danas da će istragom koju je pokrenuo Komitet za sistemske operacije Evropske mreže, a povodom nestanka struje u regionu, biti utvrđen sam uzrok ispada prvog dalekovoda, kao i drugog ispada između Crne Gore i Albanije.

Ona je u izjavi za Tanjug navela da će nakon toga verovatno biti date preporuke Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Albaniji kako treba da se ponašaju kako se takve neke situacije ne bi ponovile.

Putnikovićeva kaže da je evidentno da je cela Evropa umrežena visokonaponskim dalekovodima, što znači da je cela Evropa jedan elektroenergetski sistem, zbog čega svi ti mali elektroenergetski sistemi moraju da funksionišu tako da ne ugroze druge.

"Pitanje je da li su samo klima uređaji izazvali. Znamo da je sve to počelo na neki način u Crnoj Gori gde je počela turistička sezona. Naravno da nisu radili samo klima uređaji, ako je masa hotela odjednom puna turista tu je velika potrošnja električne energije. Visoke temperature, velika potrošnja električne energije uz eventualno neki kvar su izazvale ispadanje sa sistema prvog dalekovoda, sve dalje se dešavalo posledično", objasnila je ona.

Na pitanje kakav je elektroenergetski sistem Srbije i sa kojim državama je ona povezana, Putnikovićeva je rekla da je Srbija povezana sa svim susednim zemljama, preko kojih je povezana sa celom Evropom, istakavši da preko Srbije tranzitiraju i izvoz i uvoz struje sa svera na jug i sa istoka na zapad.

Ona smatra da novi dalekovodi koje je Elektromreža Srbije izgradila, kao i dobar rad dispečera, su doprineli da Srbija ne bude pogođena ovom lačnanom reakcijom koja je pogodila susedne zemlje.

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor izjavio je danas da istraga koju je pokrenuo Komimtet za sistemske operacije Evropske mreže povodom događaja u petak kada je više milion ljudi u regionu ostalo bez struje, treba da utvrdi koji je uzrok ove havarije, da li je u pitanju ljudski faktor ili dotrjalost elektroenergetske mreže, nakon čega će se doneti mere koje bi predupredile i smanjile mogućnost buduće havarije.

Kako je naveo za Tanjug, klima uređaji mogu da izazovu kolaps elektroenergetskog sistema jedne zemlje ako potražnja za električnom energijom prevazilazi trenutnu ponudu.

"Naš sistem je u potrebi da bude revitalizovan, neki koraci su napravljeni, mnogi još trebaju da budu napravljeni. Mi smo jedno čvorište, što je naša prednost, u ovom regionu, imamo devet pravaca iz kojih uvozimo i izvozimo električnu energiju. Imamo pogodnu geopolitičku situaciju, ali mnogo toga treba da se uloži da bi se smanjila potencijalna havarija", poručio je Kapor.