25. jun 2024 12:52

Cipras pozvao EU da upozori na posledice nepoštovanja Prespanskog sporazuma

Izvor: TANJUG

Foto: shutterstock.com - Alexandros Michailidis

SKOPLJE/ATINA - Bivši grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu da jasno stave do znanja kakve će posledice imati nepoštovanje Prespanskog sporazuma po region, a posebno po budućnost Severne Makedonije.

Cipras je to rekao juče tokom održavanja Odbora za zapadni Balkan Saveta Evrope. On je predsedavao Odborom, a prema informacijama MIA iz Atine, fokus je bio na značaju Prespanskog sporazuma za mir, stabilnost i evropsku perspektivu zapadnog Balkana, posebno u, kako se navodi, vreme velikih izazova u regionu.

Sastanku je prisustvovao nekadašnji premijer Grčke Jorgos Papandreu, a poseban poziv za učešće dobili su profesori Konstantinos Filis iz Grčke i Kristijan Fidanovski iz Makedonije.

Papandreu je naglasio da će region, sve dok je ranjiv na nacionalističke konfrontacije, tražiti zaštitnike i tonuti u nestabilnost i nove sukobe, a da je umesto toga neophodno da svi poštuju princip dobrosusedstva, privrženost demokratskim principima, poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava i istovremeno istakao značaj Prespanskog sporazuma za budućnost zapadnog Balkana i regionalnu saradnju.

Profesor Fidanovski, kao i svi članovi Komisije koji su uzeli reč, prema istim informacijama, usredsredili su se na potrebu vernog poštovanja Sporazuma od nove Vlade Hristijana Mickoskog.

Grčki profesor Filis je istakao potrebu da se razvije evropska mapa zapadnog Balkana i da se istakne vraćanje poverenja između EU i društava zemalja regiona i dodao da put ka Evropi pokazuje sporazum koji su u Prespi potpisali Cipras i premijer RSM Zoran Zaev 2018., kao i Solunske agende koju je promovisao Jorgos Papandreu 2003. godine.

Predsednik Odbora Aleksis Cipras je podvukao da treba voditi aktivnu borbu protiv nacionalizma i destabilizacije u regionu, a to, prema njegovim rečima, podrazumeva pre svega podršku Prespanskog sporazuma i dinamična diplomatska uloga EU na Zapadnom Balkanu pre nego što je u potpunosti izgubi svoj kredibilitet. Dodatno je ukazao na potrebu da međunarodna zajednica, a posebno EU, jasno razjasne posledice koje će nepoštovanje Sporazuma imati po region, i posebno o budućnosti Makedonije

Prespanski sporazum postao je tema nakon što je najpre novoizabrana predsednica Severne Makedonije Gordana Siljankovska Davkova prilikom polaganja zakletve u više navrata državu nazvala samo Makedonija, a potom je proteklog vikenda to učinio i lider VMRP-DPMNE Hristijan Mickovski pre glasanja o njegovom izboru za premijera.

Neposredno pre glasanja o novoj vladi, Mickoski je tokom debate u parlamentu rekao da je premijer zemlje koji "nažalost" mora da poštuje zakon i Ustav, ali da lično termin Severna (Makedonija) smatra "sramnim".

Opozicija je ovu izjavu Mickovskog kritikovala optužujući Mickoskog za "dvoličnost" i "licemerni stav".

"Kažem da je ovaj termin 'Severna', koji moram da izgovorim prilikom polaganja zakletve, sramotan jer me lično podeća na sramotu koju ste doneli mojoj zemlji, mojoj porodici i mojim nerođenim unucima i onima koji će doći posle njih. I dok sam živ, i politički i kao čovek, činiću sve što je u mojoj moći da ispravim ovu nepravdu. Nažalost, trenutno sam nemoćan i u ovoj fazi moram da kapituliram pred vama i kažem ovu sramnu odluku jer je to, nažalost, deo zakona i Ustava koji moram da poštujem kao šef vlade", rekao je Mickoski.

Mickoski je tokom podnošenja ekspozea ipak zemlju i dalje nazivao samo imenom Makedonija, što je ponovo podiglo tenzije na relaciji Atina-Skoplje kada je u pitanju poštovanje Prespanskog sporazuma.

Grčka je, naime, nastavila da preti blokiranjem pristupnih pregovora Severne Makedonije na putu ka EU.