26. jun 2024 12:25

Odbor Kneseta odložio glasanje za produženje mere u vezi sa rezervistima

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Bumble Dee, ilustracija

TEL AVIV - Odbor za spoljne poslove i odbranu izraelskog parlamenta, Kneseta, odložio je glasanje o nacrtu zakona kojim bi se produžila privremena mera kojom se povećava starosna granica za služenje rezervnog vojnog roka sa 40 na 41 godinu za vojnike i sa 45 na 46 godina za oficire tokom nekoliko dodatnih meseci zbog nedostatka ljudstva tokom rata u Pojasu Gaze.

Odluka je doneta nakon što odbor nije uspeo da postigne "široki konsenzus" o toj meri koji je zahtevao predsednik Kneseta Juli Edelštajn, a koja treba da nadoknadi nedostatak ljudstva u izraelskoj vojsci usred tekućih borbi u Pojasu Gaze, preneo je Tajms of Izrael.

"Ili ćemo svi odbiti zahtev Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) ili ćemo svi biti saglasni o tome", rekao je Edelštajn.

Poslanik Moše Tur-Paz iz opozicione stranke centra Ješ Atid rekao je za Tajms of Izrael, nakon sastanka odbora, da njegova partija smatra da vojska i vlada moraju da učine mnogo više da ultraortodoksni Jevreji služe vojni rok i budu deo vojske.

Vlada Izraela dozvolila je IDF-u ranije ovoga meseca da u slučaju potrebe poveća kapacitete rezervnog sastava sa 300.000 na 350.000 rezervista.

Ta odluka biće na snazi do 1. avgusta.

Tokom rata u Pojasu Gaze, IDF je pozvala u rat 287.000 rezervista, od kojih su mnogi do sada oslobođeni te dužnosti.