28. jun 2024 02:49

Košta: Kao predsednik Evropskog saveta biću posvećen promovisanju jedinstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Košta: Kao predsednik Evropskog saveta biću posvećen promovisanju jedinstva

Foto: AP Photo, File/Alastair Grant

BRISEL - Bivši portugalski premijer Antonio Košta, koji je izabran za novog predsednika Evropskog saveta, poručio je da će na toj funkciji biti posvećen promovisanju jedinstva između svih 27 država članica i da će biti fokusiran na sprovođenje strateške agende EU.

"Kao predsednik Evropskog saveta, počevši od 1. decembra, biću u potpunosti posvećen promovisanju jedinstva između svih 27 država članica i fokusiran na sprovođenje Strateške agende, koju je Evropski savet odobrio danas i koja će pružiti smernice Evropskoj uniji za narednih pet godina", poručio je Košta.

On je na društvenoj mreži Iks naveo da će sa snažnim osećajem misije preuzeti odgovornost da bude naredni predsednik Evropskog saveta.

Košta je naglasio da je oduševljen odlukom Evropskog saveta da predloži aktuelnu predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der lajen za novi mandat na čelu Komisije i imenuje estonsku premijerku Kaju Kalas za visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

"Radujem se bliskoj saradnji sa njima u duhu lojalne saradnje između evropskih institucija", naveo je Košta.

Košta je zahvalio aktuelnom predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu za njegovu ogromnu posvećenost Evropi i poželeo mu sve najbolje tokom preostalog vremena njegovog mandata.

Lideri EU izabrali su Koštu za predsednika Evropskog saveta i predložili Ursulu fon der Lajen za kandidata za novi mandat na čelu Evrpske komisije, a estonsku premijerku Kaju Kalas za kandidata za visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, saopštio je aktuelni predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Imenovanje fon der Lajen i Kalas na mesto predsednika Komisije, odnosno šefa evropske diplomatije, sada mora da potvrdi Evropski parlament.

Sa druge strane, Evropski savet sam bira svog predsednika.