28. jun 2024 02:50

Veber o dogovoru lidera EU: Sjajne vesti za evropsku budućnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Veber o dogovoru lidera EU: Sjajne vesti za evropsku budućnost

Foto: AP Photo/Harry Nakos

BRISEL - Evropski zvaničnici reagovali su na dogovor lidera EU o raspodeli vodećih funkcija u bloku, a predsednik Evropske narodne partije (EPP) desnog centra Manfred Veber nazvao ga je "sjajnim vestima za evropsku budućnost".

Veber je na društvenoj mreži Iks istakao da mu je veoma drago zbog dogovora koji je postignut tokom samita Evropskog saveta da imenuje aktuelnu predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen iz EPP za novi mandat.

"Spremni za predstojeće korake", poručio je Veber.

Švedski premijer Ulf Kristerson pohvalio je estonsku premijerku Kaju Kalas, koja je imenovana za narednog visokog predstavnika za spoljne poslove.

"Kaja ima besprekorne rezultate i doneće solidno iskustvo u nekoliko oblasti, među kojima je i nepokolebljiva podrška EU Ukrajini", poručio je Kristerson na Iksu.

Portugalski premijer Luis Montenegro čestitao je na svom nalogu na Iksu bivšem premijeru te zemlje Antoniju Košti na izboru za predsednika Evropskog saveta.

Lideri EU izabrali su večeras bivšeg portugalskog premijera Antonija Koštu za predsednika Evropskog saveta i predložili Ursulu fon der Lajen za kandidata za novi mandat na čelu Evrpske komisije, a estonsku premijerku Kaju Kalas za kandidata za visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, saopštio je aktuelni predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Imenovanje Fon der Lajen i Kalas na mesto predsednika Komisije, odnosno šefa evropske diplomatije, sada mora da potvrdi Evropski parlament.

Sa druge strane, Evropski savet sam bira svog predsednika.