28. jun 2024 10:32

Strateška agenda EU od 2024-2029: Proširenje uz zasluge i podsticaje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Strateška agenda EU od 2024-2029: Proširenje uz zasluge i podsticaje

Foto: Shutterstock.com/symbiot, ilustracija

BRISEL - Evropska unija će zasnivati na zaslugama proces pristupanju novih država članica, istovremeno pružajući ''opipljive podsticaje'', navodi se u strateškoj agendi za period od 2024. do 2029. godine o kojoj su se na samitu u Briselu dogovorili lideri Evropske unije. 

''Nova geopolitička realnost naglašava važnost proširenja kao geostrateškog ulaganja u mir, bezbednost, stabilnost i napredak. Postoji nova dinamika u procesu proširenja. I EU i buduće članice sada imaju odgovornost da maksimalno iskoriste ovu priliku i da to jasno saopšte'', navodi se u agendi, i ističe da će EU podržati članice koje teže ispunjavanju kriterijuma za pristupanje putem odgovarajućih instrumenata.

Navodi se da će EU takođe podstaći reformske napore, posebno u pogledu vladavine prava, kao i regionalne integracije, dobrosusedske odnose, pomirenje i rešavanje bilateralnih sporova.

Prva tačka agende tiče se osnovnih vrednosti EU, pri čemu se posebno ističe jačanje demokratskog diskursa, jačanje građanskog uključivanja u demokratiju, zaštita pluralističkih medija i građanskog društva, kao i hvatanje u koštac sa ''stranim mešanjem''.

Kad je reč o bezbednosnim izazovima, kao najveći navodi se rat u Ukrajini, zbog čega se ističe da će EU pojačati saradnju s partnerima kako bi se ostvarila uzajamno korisna partnerstva i tako odgovorilo na zajedničke izazove.

Kako bi se povećala bezbednost unutar bloka, EU će se boriti protiv ''onlajn i oflajn'' kriminala i korupcije, pogotovo protiv organizovanog kriminala i prekograničnih kriminalnih aktivnosti.

''Borićemo se protiv radikalizacije, terorizma i nasilnog ekstremizma'', navodi se u agendi i dodaje da će EU pažnju posvetiti društvenoj otpornosti.

Povodom migracija i pitanja upravljanja granicama, u agendi se navodi da će se nastaviti saradnja na obostranu korist zemalja porekla migranata i tranzitnih zemalja, a kao glavna meta označeni su ''biznis modeli onih koji profitiraju od neljudske razmene''.

Kao najveća ekonomska prednost bloka istaknutio je Jedinstveno evropsko tržište (SME), ali se i dodaje da je potrebno kompletiranje Bankarske unije i Unije kapitalnih tržišta, kako bi se ''otključao neophodni investicijski potencijal''.

''Osnažićemo našu ekonomsku bezbednost, smanjiti štetnu zavisnost i diversifikovati stateške lance snabdevanja, uključujući osnaženje pomorske bezbednosti'', navodi se u agendi.

Agenda najavljuje jačanje ''senzitivnih sektora'' i ključnih tehnologija, poput odbrane, svemirskih tehnologija, veštačke inteligencije, kvantnih tehnologija, poluprovodnika, 5G i 6G mreže, zdravstva, biotehnologija, farmacije i drugih.

Podsećajući na stazu ka klimatskoj neutralnosti 2050, u agendi se navodi da je potrebno okruženje s više podrške, kako bi se povećao kapacitet evropskih proizvođača.

''Investiraćemo u prekograničnu infrastrukturu za struju, vodu, transport i komunikacije'', stoji u agendi.

Agenda predviđa promovisanje fer i pravedne klimatske tranzicije, što zahteva ''ambicioznu'' elektrifikaciju uz rešenja sa niskim količinama ugljenika, kao i investicije u infrastrukturu i interkonektore, a uz razvoj ''cirkularne i efikasnije ekonomije u pogledu resursa'', doći će do industrijskog razvoja i čistih tehnologija.