20. januar 2023 14:44

Berlin traži konsenzus saveznika o isporuci tenkova Ukrajini

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Nedelcu Paul Petru, ilustracija

FRANKFURT - Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus negirao je danas na sastanku vojnih lidera u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn da Berlin jednostrano blokira isporuku tenkova Leopard Ukrajini i dodao da će nemačka vlada biti spremna da brzo reaguje po tom pitanju ako se postigne konsenzus među saveznicima.

''Ima dobrih razloga za isporuku, kao i dobrih razloga protiv, a imajući u vidu celokupnu situaciju, i da rat traje skoro godinu dana, svi razlozi za i protiv moraju biti pažljivo izvagani'', rekao je Pisotrijus, prenosi Rojters.

Ranije danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas u Madridu da su pojedine evropske zemlje spremne da pošalju teške tenkove Ukrajini i izrazio očekivanje da će odluka o tome biti doneta danas na sastanku ministara odbrane u vazdušnoj bazi SAD Ramštajn u Nemačkoj.

NATO i vojni lideri iz oko 50 zemalja sastaju se danas u Ramštajnu, a glavni fokus u razgovorima biće na tome da li će Nemačka dozvoliti isporuku Ukrajini tenkova "leopard 2" koje koriste vojske širom Evrope.

Ukrajina je saopštila da očekuje odluke NATO-a i drugih zemalja na današnjme sastanku da upute veliku vojnu pomoć.