28. jun 2024 13:42

Papa želi da poseti Tursku povodom 1.700 godišnjice Sabora u Nikeji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Papa želi da poseti Tursku povodom 1.700 godišnjice Sabora u Nikeji

Foto: AP Photo/Andrew Medichini

VATIKAN - Papa Franja izrazio je želju da poseti oblast Nikeje 325. godine povodom obeležavanja 1.700 godina od prvog Vaseljenskog sabora.

"To je putovanje koje svim srcem želim da obavim", rekao je Papa danas, pozdravljajući delegaciju Vaseljenske patrijaršije iz Konstantinopolja, koja boravi u Rimu na praznik svetih Petra i Pavla, osnivača rimske Crkve.

Delegacija Katoličke crkve tradicionalno uzvraća posetu Istanbulu na praznik Svetog Andrije, za koju tradicija drži da je osnovao Crkvu u Carigradu, prenosi Vatikan njuz.

U obraćanju delegaciji, papa je ukazao na "duboke veze" koje spajaju dve Crkve, kao i "čvrstu rešenost da zajedno napredujemo" ka obnavljanju jedinstva među njima.

"Dijalog između naših Crkava ne predstavlja rizik za integritet vere, nego je neophodnost koja proizilazi iz naše vernosti Gospodu koja nas vodi ka celovitoj istini kroz razmenu darova i pod rukovodstvom Duha Svetog", poručio je papa Franja.

On je pozvao istočne pravoslavne crkve da svojim molitvama prate i podrže predstojeću Svetu godinu, "kako ne bi izostali obilni duhovni plodovi", napominjući da je put Gospoda "uvek put ljubavi, pomirenja i milosrđa".

Papa Franja je podsetio na brojne susrete sa aktuelnim vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem I, posebno na njihov susret u Jerusalimu 2014. godine povodom obeležavanja 50. godišnjice istorijskog susreta između pape Svetog Pavla VI i Atinagore I.