30. jun 2024 11:53

Južnoafričke političke stranke na korak do postizanja dogovora o sastavu vlade

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Nardus Engelbrecht

JOHANESBURG - Političke stranke u Južnoafričkoj Republici na korak su da premoste medjusobne razlike i postignu dogovor o raspodeli ministarskih funkcija nakon što je vladajuća stranka prvi put u poslednje tri decenije izgubila većinu na izborima, prenose danas lokalni mediji.

Dnevni listovi Sandej tajms i Siti pres objavili su da su predsednik Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) Siril Ramafosa i glavna opoziciona Demokratska alijansa (DA) uglavnom postigli saglasnost o ključnim pitanjima, nakon što je DA odustala od zahteva da preuzme resor trgovine i industrije, prenosi Rojters.

"Oprezno smo optimistični da bi dogovor mogao biti postignut pre kraja vikenda", preneo je Sandej tajms izjavu ugledne političarke iz redova DA Helen Zille.

Oba lista navode da se očekuje da će Ramafosa objaviti sastav vlade kasnije danas.

Bivši pokret za oslobođenje od aparthejda, ANC je bio prinuđen da udruži snage s opozicionom DA i drugim strankama radi formiranja vlade nacionalnog jedinstva, nakon što je dobila podršku samo 40 odsto birača.

Glasači su na izborima 29. maja kaznili ANC zbog loših rezultata kad su u pitanju vodosnabdevanje, škole i elektrifikacija, kao i zbog visoke stope nezaposlenosti, siromaštva i korupcije, prenosi Rojters.