6. jul 2024 21:38

Tri države regiona Sahel ne žele povratak u blok zapadnoafričkih zemalja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tri države regiona Sahel ne žele povratak u blok zapadnoafričkih zemalja

Foto: Shutterstock.com/Katja Tsvetkova

NIAMEJ - Niger, Mali i Burkina Faso, tri zapadnoafričke zemlje na čijem čelu su vojne vlasti, potpisale su danas sporazum o konfederaciji kako bi nastavile svoj zajednički razvojni put izvan ekonomskog bloka ECOWAS u koji su udružene ostale zemlje regiona.

Sporazum je potpisan na prvom samitu Saveza država Sahela (AES) i signalizira približavanje susednih zemalja u toj oblasti koju potresaju ratovi, preneo je Rojters.

Vojska je u ove tri zemlje vlast preuzela u seriji državnih udara u periodu od 2020. do 2023. i prekinula diplomatske i vojne odnose sa regionalnim saveznicima i zapadnim zemljama.

Vojni lider Nigera general Abdurahaman Tiani opisao je samit AES kao “kulminaciju rešenosti i zajedničke volje da se povrati nacionalni suverenitet”.

Današnji sporazum potvrdio je odbijanje Nigera, Malija i Burkine Faso da budu deo ECOWAS-a koji je ove zemlje više puta pozivao da se vrate demokratskim vrednostima.

Sporazum je potpisan dan uoči samita koji će održati ekonomski blok zapadnoafričkih zemalja ECOWAS čije članice su se nadale da će ubediti ove tri države da preispitaju svoju odluku o napuštanju bloka donetu u januaru.

“Na nama je da od AES-a napravimo alternativu bilo kakvoj veštačkoj regionalnoj grupaciji i da budemo zajednica slobodna od uticaja stranih sila”, rekao je u govoru general Tiani.

Politika vojnih vlasti u tri afričke zemlje preoblikovala je međunarodnu sferu uticaja u centralnom Sahelu, pri čemu su Niger, Mali i Burkina Faso razvili bliže odnose sa Rusijom, a na štetu bivše kolonijalne sile Francuske, regionalnog lidera Nigerije i SAD.