7. jul 2024 13:45

Kamal Harazi: Nadam se da će pod Pezeškijanom Iran rešiti probleme izazvane sankcijama

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Vahid Salemi

TEHERAN - Predsedavajući Iranskog strateškog saveta za spoljne odnose (SCFR) Kamal Harazi uputio je danas čestitku novoizabranom predsedniku Masudu Pezeškijanu, izražavajući nadu da će problemi izazvani sankcijama koje je Zapad nametnuo Iranu biti rešeni pod njegovom administracijom.

"Naglasak Vaše ekselencije na korišćenju istaknutih stručnjaka u oblasti spoljne politike obećava rešavanje problema izazvanih okrutnim zapadnim sankcijama iranskom narodu i obezbeđivanje pravnih interesa naše zemlje dostojanstveno i moćno", naveo je Harazi u poruci, prenela je Irna.

On je, takođe, najavio spremnost SCFR da pomogne administraciji Pezeškijana u razvoju spoljnih odnosa Irana zasnovanih na međusobnom poštovanju i jednakosti.

"Svakako, jedan od alata potrebnih za uspeh Vaše Ekselencije u zaštiti interesa zemlje jeste razvijanje spoljnih odnosa na osnovu moćnog stava, u interakciji i dijalogu sa drugim zemljama na osnovu međusobnog poštovanja i principa jednakosti" rekao je predsedavajući SCFR i dodao da je njegova organizacija spremna da podeli svoje specijalizovane sposobnosti i sposobnosti stručnjaka sa administracijom Pezeškijana.

Harazi je, takođe, pozdravio Pezeškijanovu pobedu na predsedničkim izborima kao manifestaciju volje iranske nacije, rekavši da su izbori povećali dostojanstvo zemlje u svetu.

Masud Pezeškijan, kardiohirurg, pobedio je u petak, u drugom krugu predsedničkih izbora Saida Džalilija i postao deveti predsednik Irana.

On je pobedio na vanrednim izborima koji su održani više od mesec dana nakon što je bivši predsednik Ebrahim Raisi poginuo u padu helikoptera u severozapadnom delu Irana 19. maja.