7. jul 2024 19:06

Netanijahu: Sporazum o Gazi mora da omogući Izraelu da nastavi borbu

Izvor: TANJUG

Foto: Pool Photo via AP/Shaul Golan

TEL AVIV  - Svaki sporazum o prekidu vatre u Gazi mora omogućiti Izraelu da nastavi borbu dok ne postigne svoje ratne ciljeve, rekao je danas izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

Istakao je da sporazum mora da onemogući krijumčarenje oružja Hamasu preko granice između Gaze i Egipta i hiljadama naoružanih militanata da se vrate u severnu Gazu.

Cilj Izraela je da poveća povratak talaca, naveo je Netanjahu u saopštenju, preneo je Rojters.

Dvojica zvaničnika rekla su za AP da će sporazum koji je predložio Vašington početi ''potpunim'' šestonedeljnim prekidom vatre, tokom kojeg će izraelski taoci koji su stariji, bolesni i žene biti oslobođeni u zamenu za stotine palestinskih zatvorenika.

Tokom ta 42 dana, izraelske snage bi se povukle iz gusto naseljenih oblasti Gaze i dozvolile povratak raseljenih u njihove domove u severnoj Gazi, rekli su zvaničnici.

Hamas, Izrael i posrednici će tokom tog perioda pregovarati o uslovima druge faze u kojoj bi bili oslobođeni preostali muški taoci, civili i vojnici, rekli su zvaničnici.

Zauzvrat, Izrael bi oslobodio još palestinskih zatvorenika, dok bi treća faza uključivala povratak svih preostalih talaca, kao i tela mrtvih, i početak višegodišnjeg projekta rekonstrukcije.

Hamas i dalje želi pisane garancije posrednika da će Izrael nastaviti da pregovara o trajnom prekidu vatre kada prva faza stupi na snagu, rekli su zvaničnici.