7. jul 2024 20:36

Poljski šef diplomatije Sikorski ugostio Dejvida Lamija, fokus na Ukrajini

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Dominic Dudley

VARŠAVA - Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski danas je u svojoj rezidenciji na severu Poljske ugostio novog šefa britanske diplomatije Dejvida Lamija, a dva zvaničnika su razgovarala o neophodnosti kontinuirane podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Sikorski je najavio sporazum o bilateralnoj bezbednosnoj saradnji između Poljske i Ukrajine, koji odražava slične obaveze Velike Britanije i drugih zemalja G7

''Nameravamo da pokažemo (ruskom predsedniku) Vladimiru Putinu da nas ne može podeliti. Mi stojimo kao najmoćniji savez u istoriji, pri čemu je sudbina Ukrajine od ključnog značaja za nas“, izjavio je on.

Sikorski je čestitao Laburistima na njihovoj pobedi na nedavnim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, prenosi Poljski radio.

Tokom konferencije za novinare, ministri su izrazili usklađena očekivanja za predstojeći samit NATO-a u Vašingtonu naredne nedelje.

''Očekujemo reafirmaciju naše dugoročne politike podrške Ukrajini“, rekao je Sikorski, ističući značaj ''međusobnih garancija bezbednosti kroz uporno prisustvo NATO snaga na istočnom krilu gde su pretnje najakutnije“.

Oba ministra su ponovila svoju posvećenost bliskoj saradnji na različitim frontovima, odražavajući zajedničku viziju za rešavanje globalnih izazova, uključujući tekući rat između Rusije i Ukrajine.

Lami je istakao posvećenost Velike Britanije evropskoj bezbednosti i bilateralnim projektima sa EU.

''Želimo da udvostručimo našu posvećenost Ukrajini i, naravno, evropskoj bezbednosti, uključujući i zajedničke bilateralne projekte“, rekao je on.

On je spomenuo fokus na bezbednosni pakt između Britanije i EU usred tekućeg rata u Ukrajini, dodajući da postoje brojne potencijalne oblasti saradnje, uključujući klimu, energiju i migracije.

Lami je izrazio zabrinutost zbog upotrebe iranskih dronova i severnokorejskih projektila u Ukrajini i saveza Rusije sa, kako je naveo, drugim autoritarnim režimima.

Govoreći o sukobu u Gazi, Lami je ponovio britanski poziv na prekid vatre i potrebu za pojačanim diplomatskim naporima.

On je istakao važnost oslobađanja talaca i pružanja pomoći pogođenima u Gazi, posebno ženama i deci.