8. jul 2024 10:36

U žestokim izraelskim napadima na grad Gazu poginule desetine civila

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo, File/Hussein Malla

GAZA - Izraelske snage su rano jutros bombardovale grad Gazu, a ka centru grada su iz različitih pravaca krenule kolone izraelskih tenkova, potvrdili su stanovnici Gaze ocenjujući da je ovo jedan od najžešćih izraelskih napada od 7. oktobra 2023. godine.

Služba za civilnu zaštitu Gaze je saopštila da se procenjuje da su poginule desetine civila kojima nisu mogli da priđu spasilački timovi zbog kontinuiranih vatrenih dejstava u kvartovima Daraj i Tufah na istoku i Tel Al-Havi, Sabra i Rimal na zapadu grada, prenosi Rojters.

U izveštajima se dodaje da su uništeni brojni civilni objekti i višespratnice, kao i da nenaoružani civili panično beže prema zapadu, ka saobraćajnicama duž obale Sredozemnog mora.

"Neprijatelj je iza nas, a more je ispred nas, nemamo gde da odemo. Tenkovske granate i avionske rakete padaju po putevima i kućama. Ljudi beže u svim pravcima, ali niko ne zna gde da se skloni" rekao je izveštaču britanske agencije jedan od stanovnika Gaze, koji nije želeo da se predstavi.

Iz IDF je saopšteno da je operacija pokrenuta nakon obaveštajnih dojava da se u oblasti na koju je izvršen napad nalazi infrastruktura Hamasa, palestinskog Islamskog džihada i terorističkih operativaca, preneo je ranije Tajms of Izrael.