8. jul 2024 13:33

OEBS osudio ruske napade na Ukrajinu, pozvao Moskvu da poštuje ljudska prava

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Konektus Photo, ilustracija

BEČ - Predsednica Parlamentarne skupštine OEBS-a Pia Kauma osudila je današnje napade ruskih snaga na Ukrajinu, uključujući Kijev, ističući da napadi na bolnice predstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava, kao i ljudskih prava.

''Duboko smo zgroženi najnovijim raketnim napadima koje je Rusija izvela 8. jula na Ukrajinu. Gađanje civilne infrastrukture, posebno dečje klinike Okmatdit u Kijevu, koja je teško pogođena, je posebno gnusan čin. Napadi na bolnice, koje služe kao utočište za najugroženije, uključujući i decu, predstavljaju očigledna kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava'', navodi se u saopštenju OEBS-a.

Kauma je pozvala Rusiju da odmah zaustavi napade na Ukrajinu i da se pridržava svojih obaveza prema međunarodnom pravu.

Podsetila je da je namerno gađanje civilne infrastrukture osuđeno u Deklaraciji iz Bukurešta, koju je prošle nedelje usvojila Parlamentarna skupština OEBS-a.

''Parlamentarna skupština OEBS-a čvrsto stoji uz Ukrajinu i ostaje posvećena podršci njenom narodu u ovim zastrašujućim vremenima", dodato je u saopštenju.

U ruskom napadu na Kijev ubijeno je 10 ljudi, a povređenih je najmanje 35, preneo je Unijan.

Pacijenti dečije bolnice pogođene ruskom raketom evakuišu se u opštinske bolnice u gradu, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko,