9. jul 2024 14:10

Putin zahvalio Modiju na angažovanju za mirno rešenje rata u Ukrajini

Izvor: TANJUG

Foto: Pool Photo via AP/Alexander Nemenov

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin zahvalio je danas tokom razgovora u Moskvi indijskom premijeru Narendri Modiju na angažovanju koje posvećuje mirnom rešavanju ukrajinske krize.

"Zahvalan sam vam na pažnji koju posvećujete najhitnijim problemima, uključujući i to što pokušavate da nađete načine da rešite ukrajinsku krizu, pre svega, mirnim putem", rekao je Putin na sastanku sa Modijem.

Modi je istakao da je Indija spremna da pomogne na sve načine da bi se uspostavio mir u Ukrajini, prenela je agencija RIA Novosti.

"Kao vaš prijatelj, uvek vam govorim da je za svetlu budućnost naših budućih generacija mir neophodan, i smatramo da se rešenje ne može naći kroz rat", rekao je Modi.

Putin je pozvao Modija na samit BRIKS-a koji će na jesen biti održan u Kazanju.

"Naše zemlje imaju dugogodišnje prijateljstvo, dobre odnose koji su se razvijali decenijama, a ove godine slavimo 77 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa. Danas naši odnosi imaju karakter posebnog, privilegovanog strateškog partnerstva", istakao je Putin.

On je naveo da se između Rusije i Indije beleži i razvoj trgovinskih odnosa i podsetio da je prošle godine trgovinska razmena dve zemlje povećana za 66 odsto, a u prvom kvartalu ove godine za još 20 odsto.

Ruska državna kompanija za nuklearnu energiju Rosatom saopštila je danas da razgovara o mogućnosti izgradnje još šest nuklearnih jedinica u Indiji.

Premijer Indije boravi u zvaničnoj poseti Rusiji od 8. do 9. jula i to je njegovo prvo putovanje u Rusku Federaciju posle pet godina.

Putin i Modi su u ponedeljak već neformalno razgovarali u rezidenciji ruskog predsednika u Novo-Ogarevu.