9. jul 2024 22:23

Češki SPD osniva drugu krajnje desničarsku grupaciju u Evropskom parlamentu

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Konoplytska, ilustracija

BRISEL  - Češka partija za slobodu i direktnu demokratiju (SPD) saopštila je danas da će i druge stranke krajnje desnice sutra u Evropskom parlamentu objaviti stvaranje nove grupe pod nazivom Evropa suverenih nacija, nakon što je u EP osnovana politička grupacija Patriote za Evropu.

Lider SPD-a Tomio Okamura rekao je da će u toj grupi najjača snaga biti Alternativa za Nemačku (AFD), ali nije naveo ko bi još mogao biti član grupe, prenosi Politiko, dodajući da je novoj grupi potrebno da ima najmanje 23 poslanika iz sedam različitih zemalja.

''To je dobar posao za nas. Program grupe je borba protiv Zelenog dogovora, migracija i takođe, protiv islamizacije Evrope. Želimo da se ovlašćenja Brisela vrate na nacionalni nivo'', rekao je Okamura.

SPD ima samo jednog poslanika u Evropskom parlamentu, Ivana Davida, koji je ranije bio u grupi Identitet i demokratija (ID), a portparolka mađarske evroposlanice Susane Borvendeg iz pokreta Naš dom, potrvdila je da će se Borvendeg pridružiti toj grupi.

Juče je u EP osnovana grupa Patriote za Evropu, koja je sa 84 poslanika iz 12 zemalja postala treća najveća politička grupacija u ovoj instituciji EU.

Za predsednika Patriota za Evropu izabran je lider francuskog Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela, dok je za prvog potpredsednika izabrana Kinga Gal iz stranke Fides mađarskog premijera Viktora Orbana.

Kao reakciju na formiranje Patriota za Evropu, proevropske snage u EP dogovorile su se da blokiraju bilo kog člana te novoosnovane grupacije a dobiju bilo kakav odbor u EP.