10. jul 2024 08:58

Novi napad Huta na brod u Adenskom zalivu

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Rokas Tenys, ilustracija

DUBAI - Jemenski Huti izveli su novi napad na brod u Adenskom zalivu, poslednji u nizu na ovoj ključnoj ruti za pomorsku trgovinu, saopštio je danas Operativni centar za pomorsku trgovinu pri britanskoj vojsci.

Kapetan broda prijavio je eksploziju u blizini plovila kod obale u jemenskom području Ništun, u blizini granice sa Omanom, navedeno je u saopštenju, preneo je AP.

Članovi posade broda, za koji nije objavljeno pod čijom zastavom je plovio, nisu povređeni.

U saopštenju Operativnog centra nije precizirano kako je došlo do eksplozije, iako je poznato da Huti koriste bespilotne letelice i rakete, kao i pomorske dronove.

Huti su dan ranije preuzeli odgovornost za tri napada.

Pripadnici jemenskih Huta su tokom svoje kampanje gađali raketama i dronovima više od 70 plovila, a u tim napadima ubijena su četvorica mornara. Od novembra prošle godine zaplenili su jedan, a potopili dva broda.

U junu se broj napada Hutija na trgovačke brodove povećao i dostigao najviši nivo od decembra, navodi Informativni pomorski centar koji deluje pri Mornarici SAD.

Od januara je izvedena serija vazdušnih udara koje predvode SAD protiv Huta, a u napadima 30. Maja ubijeno je najmanje 16 a ranjeno 42 ljudi, saopštili su jemenski Huti.

Huti tvrde da ciljaju brodove povezane sa Izraelom, SAD ili Britanijom u znak podrške militantnoj grupi Hamas u njenom ratu protiv Izraela u pojasu Gaze.

Mnogi od napadnutih brodova, međutim, imaju malo ili nimalo veze sa ratom Izraela i Hamasa, a neki od njih plovili su za Iran, navodi AP.