10. jul 2024 10:00

Obradović: Učešće Srbije na samitu NATO-a od izuzetne važnosti

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug

VAŠINGTON - Analitičarka Centra za stratešku analizu Biljana Šahrimanjan Obradović izjavila je danas da je prisustvo Srbije i ministra spoljnih poslova Marka Đurića na samitu NATO-a u Vašingtonu od izuzetne važnosti za Srbiju, koja je zajedno sa svim ostalim članicama Partnerstva za mir pozvana na ovaj događaj.

Kako je navela, učešće Srbije na samitu NATO-a, koji se održava u sklopu 75. godišnjice od osnivanja NATO-a, oslikava odnos Srbije prema Sjedinjenim Američkim Državama, ali isto tako i odnos SAD prema Srbiji.

Obradovićeva kaže da prisustvo ministra Đurića na ovom samitu govori da je Srbija pokazala da ona razume šta Rusija radi u Ukrajini, istakavši da je Srbija u prethodne dve i po godine u UN glasala za sve rezolucije koje su bile predložene.

Intext service Video

"Nama je važno da idemo korak napred ka sigurnoj budućnosti a to ne možemo bez partnera iz SAD. Videli smo koliko imamo direktnih stranih investicija, da smo mi lider na Zapadnom Balkanu, i boraveći ovde stekla sam utisak koliko poštovanja NATO zvaničnici imaju prema našoj državi", izjavila je ona za K1 televiziju.

Obradovićeva kaže da je svrha osnivanja NATO-a, koji sada broji 32 članice, bila zaštita od Sovjetskog Saveza što se, napominje ona, od 2022. godine pokazalo kao ključno i u samoj odbrani Ukrajine.

Prema njenim rečima, postoji nekoliko tačaka o kojima će se razgovarati, a to je prevstveno odbrana i odvraćanje NATO saveza zato što odvraćanje jeste onaj sistem zaštite svih zemalja NATO-a.

Intext service Video

Fokus ovog samita će takođe biti i pomoć Ukrajini, rekla je Obradovićeva i dodala da će se ta pomoć intenzivirati i nastaviti zato što će se Ukrajina boriti dokle god Rusija ima nameru da je napada.

"Na sastancima kojima sam prisustvovala ovde sam mogla da zaključim da imamo mnogo promena u svetu i da se NATO pokazao kao ključni faktor bezbednosti čitave Evrope. Takođe sam mogla da zaključim da mnoge zemlje vide svoju bezbednost preko zapadnih integracija jer su one te koje mogu da obezbede ekonomski razvoj, prosperitet i bezbednost svih članica", poručila je ona.

Obradovićeva dodaje da će pored pomoći Ukrajine, idustrijska bezbednost samih NATO članica takođe biti jedan od fokusa ovog samita.

Na pitanje čemu može da se nada Ukrajina, a čemu Evropa nakon ovog samita, Obradovićeva je rekla da je ključna poruka NATO samita da će Ukrajina nastaviti da se bori, napomenuvši da je Rusija 8. jula napala dečiju bolnicu u Kijevu zbog čega se postavlja pitanje kakav će biti odgovor Ukrajine na taj napad.

Intext service Video

"Hibridni rat, hibridne pretnje, hakerski napadi su takođe jedan od fokusa samita. Takođe se dosta priča i o upotrebi veštačke inteligencije koju koristi Rusija. Ono što je interesantno je da NATO zvaničnici kažu da u prethodnom periodu na mesečnom nivou Rusija izgubi između 30 i 50 hiljada svojih snaga. NATO zvaničnici kažu da Vladimir Putin smatra da vreme radi za njega, ali se on tu vara jer Ukrajina ima dosta saveznika, pomoć neće stati", navela je ona.