10. jul 2024 17:53

Stoltenberg: Paket pomoći Ukrajini sastoji se od pet delova

Izvor: TANJUG

Foto: AP/Matt Rourke

VAŠINGTON  - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da se paket pomoći Ukrajini sastoji od pet delova i da očekuje od zemalja članica Alijanse da se oko njega slože.

Stoltenberg je novinarima u Vašingtonu rekao da je ovaj NATO samit "istorijski", jer članice slave 75. godišnjicu postojanja najuspešnijeg saveza u istoriji, ali da će lideri zemalja učiniti nešto više od slavlja - doneće važne odluke za budućnost.

"Očekujem da se saveznici slože oko značajnog paketa pomoći za Ukrajinu koji se sastoji od pet delova. Prvi je da NATO pruži bezbednosnu pomoć i obuku Ukrajini, zatim da (NATO) obeća da će dugoročno nastaviti da pruža podršku (Ukrajini), najava trenutne podrške, uključujući protivvazdušnu odbranu, nove bilateralne sporazume o bezbednosti i intenziviranje rada na interoperabilnosti između ukrajinskih snaga i snaga NATO-a, uključujući i novi centar za obuku i avijaciju u Poljskoj", rekao je Stoltenberg novinarima u Vašingtonu na marginama samita.

On je istakao da je svrha snažnijeg okvira i uloge NATO-a u pružanju obuke i bezbednosne pomoći da smanji rizike za buduća eventualna kašnjenja u isporukama.

''Ali, nema za to garancija, jer je isporuka na kraju krajeva na pojedinčanim savezničkim parlamentima. Svrha snažnijeg okvira je da podrška Ukrajini bude snažnija i predvidljivija'', rekao je Stoltenberg.

Naveo je da je pogrešna percepcija da su SAD usamljene u podršci Kijevu, dodajući da 50 odsto vojne podrške i više od 90 odsto humanitarne i ekonomske pomoći dolazi iz Kanade i zemalja Evrope.

Govoreći o onome šta treba uraditi nakon završetka rata u Ukrajini, on je rekao da je potrebno postarati se da to zaista bude kraj.

''Moramo se postarati da, kad prestanu borbe, Ukrajina ima mogućnost da odvrati buduće agresije iz Rusije. A najbolji način za to je članstvo Ukrajine u NATO-u'', rekao je on.

Naveo je da Alijansa ne vidi neposrednu vojnu pretnju nekoj od zemalja saveznika, istakavši da je Rusija potpuno zaokupirana ratom u Ukrajini.

''U proteklim mesecima videli smo obrazac ruskih neprijateljskih akcija protiv NATO saveznika'', rekao je Stoltenberg i dodao da je reč o ''neprijateljskim delima od dezinformacija do sabotaže''.

Takođe je rekao da očekuje da SAD ostanu ''snažan i posvećen'' saveznik Alijanse bez obzira na ishod predstojećih predsedničkih izbora u SAD.

On je izrazio uverenje da će članice Alijanse ostati posvećene tome da Ukrajina postane članica NATO-a ali da je još rano reći kada će se to dogoditi.

Lideri NATO-a okupili su se na samitu u Vašingtonu, na kojem alijansa 9, 10. i 11. jula obeležava 75. godišnjicu postojanja.