10. jul 2024 21:10

Jelena Begović održala u Majncu sastanke o tome kako da nauka pomogne u sve većim izazovima

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NITRA/ Zoran Petrović

MAJNC  - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je danas da je sa vodećim svetskim naučnicima i predstavnicima Instituta Stenford, Harvard, Vajcman, ali i velikih kompanija koje se bave inovacijama razgovarala o tome kako naučnici vide budućnost i kako da nauka može da pomogne u sve većim izazovima koji pritiskaju svakog čoveka na ovoj planeti od klimatskih promena, zagađenja, do zdravstvenih pitanja.

Ona je za Tanjug, nakon prvog dana velikog naučnog skupa „Uvid u budućnost“, koji se održava u Majncu, rekla da je tokom sastanaka s tim vizionarima, dobila neku novu energiju kao inspiraciju za to kako bi i naša nauka mogla da doprinese tim svetskim trendovima.

Prema njenim rečima ona će sutra u uvodnom izlaganju, koje će imati na otvaranju drugog dana skupa, prikazati Bio4 kampus - kako Srbija razmišlja.

Service Photo Gallery

„Kako Srbija vidi budućnost, kako Srbija vidi budućnost svoga društva i svoje ekonomije, obrazovnog i naučnog sistema. Pokazaćemo dokle smo stigli, šta nam je ideja i zaista želimo da budemo i regionalni i na nekom globalnom nivou jedna vidljiva tačka. Uvek ponavljam, kada se kaže Srbija pomisli se na dobru nauku, obrazovanje, našu kreativnost u nauci koja može da doprinese dobrobiti čovečanstva“, naglasila je Begović.

Dodala je i da je jedna od tema koja se nadvila nad čovečanstvo pitanje mira, odnosno nastavka širih i globalnih sukoba.

„Razgovarali smo za okruglim stolom, 20-ak eksperata iz čitavog sveta kako nauka može da pomogne u sve rastućem problemu potencijalnih širih sukoba i trenutnih sukoba. Koliko nauka ima snagu da bude deo diplomatije i da treba da se uključi u diplomatske tokove kako bi uticala na to da ipak prevlada mir i da se ljudi bave više naukom a ne sukobima i ratovima“, rekla je ona.

Istakla je i da ideja koja štiti i svakog stanovnika i Srbije i planete jeste da sačuvamo mir, prosperitet za čovečanstvo, a ne da se planeta gura u rat i destrukciju, kao i da smatra da nauka ima svoju snagu, svoju moć.

„Rezolucija doneta prošle godine u UN stavlja nauku i daje joj veću ulogu u nekim geopolitičkim i društvenim dešavanjima i mislim da to treba da iskoristimo. Zaključak je da moramo mnogo više da se obrazujemo, da ulažemo u obrazovanje, jer samo kroz obrazovanje možemo da prevaziđemo sve izazove“, rekla je Begović.

Dodala je i da su među njenim sadašnjim sagovornicima bili naučnici sa kojima je pričala i slušala njihove vizije za budućnost poput Lorin Gardner sa "Džon Hopkins" univerziteta i nobelovca i fizičara Stivena Čua sa "Stenforda".

Podsetila je da je Gardner, koja je ovogodišnja dobitnica nagrade kompanije "Merk" za izuzetna dostignuća u nauci 2020. godine kreirala, razvijala i održavala mapu "Džon Hopkins" univerziteta o broju zaraženih, obolelih, preminulih, vakcinisanih od kovida koju smo svi pratili, kao i sve one veoma zanimljive statistike koje smo koristili da pratimo situaciju s koronom.

„Nekako mi je lično to bilo mesto gde sam pratila šta se dešava. Njena priča je interesantna jer je sve krenulo kao jedan mali projekat, inovativni projekat pre proglašenja pandemije i samo je preko noći preraslo u glavnu mapu koju je čitav svet pratio. Oni i dan-danas koriste te podatke koji su blago, da razviju modele i da vide šta dalje s obzirom na to da postoji verovatnoća ponavljanja događaja zbog čega je potrebno da se što bolje pripremimo i da te podatke iskoristimo i predvidimo neki novi događaj da bismo znali kako da se ponašamo i kako da reagujemo u nekom sledećem slučaju pandemije“, rekla je Begović.

Za Čua, Begović je rekla da ima široku sliku o budućnosti i da je šest puta menjao oblast kojom se bavi.

„On se bavi oblastima od genetičkog inženjerstva do fizike, različitih modela, zaista jedan veliki um s kojim možete ceo dan da pričate o njihovim vizijama i rešenjima za budućnost čovečanstva“, rekla je Begović.

Tokom prvog dana konferencije, nakon svečanog otvaranja, Begović je održala niz sastanaka. Susrela se sa Senkom Holcer, vanrednom profesorkom molekularne patokardiologije na Medicinskom univerzitetu u Gracu, Alonom Čenom, predsednikom Naučnog instituta Vajcman, Simonom Telenom, potpredsednikom porodičnog odbora i odbora partnera kompanije Merck, kao i Stivenom Čuom, dobitnikom Nobelove nagrade za fiziku 1997. godine i bivšim američkim sekretarom za energetiku.

Takođe, ministarka se srela i sa Klemensom Hohom, ministrom za nauku i zdravlje Rajna-Palatinata kom je čestitala na organizaciji konferencije, dok je ministar za nauku i zdravlje Hoh pohvalio ulaganje Republike Srbije u biotehnologiju i izgradnju BIO4 Kampusa.

Skup u Majncu biće završen sutra.

Na naučnoj konferenciji "Uvid u budućnost" Srbija učestvuje prvi put, a državnu delegaciju predvodi ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Konferencija je jedan od vodećih skupova u svetu posvećen budućnosti nauke i tehnologije.

Učesnici su na samom početku poručili da savremena nauka zahteva multidisciplinarnost i saradnju u svim oblastima.

Na ovoj prestižnoj konferenciji koja je okupila više od 2.500 učesnika i 70 govornika, zaključeno je da je ovo zlatna era nauke, kao i da se tržišta preoblikuju raznim oblicima nauke od robotike do veštačke inteligencije.