11. jul 2024 15:01

Lider mađarske opozicije predao humanitarnu pomoć kijevskoj dečjoj bolnici

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka

KIJEV - Lider mađarske opozicione partije „TISA“ Peter Mađar uručio je danas humanitarnu pomoć u vrednosti od 20 miliona forinti (oko 50.000 dolara) kijevskoj dečijoj bolnici "Ohmatdit", koja je stradala od posledica ruskog raketnog napada 8. jula.

Direktan prenos posete bolnici i razgovora sa generalnim direktorom bolnice Volodimirom Žovnirom obavljen je na njegovoj Fejsbuk stranici.

Mađar je rekao da "mađarski narod razume da je Rusija napala Ukrajinu i u potpunosti podržava činjenicu da Ukrajina treba da obnovi svoj teritorijalni integritet unutar međunarodno priznatih granica".

Prethodno je Mađar obišao Zid sećanja kod Saborne crkve Svetog Mihaila i položio cveće na spomen obeležje palim ukrajinskim borcima.

Rusija je granatirala dečju bolnicu Okmatdit u Kijevu 8. jula, kada su, pored Kijeva, gađani Dnjepar, Krivi Rog i drugi gradovi Ukrajine. Poginule su 44 osobe, ranjeno skoro 200 ljudi, a lansirano skoro 40 projektila raznih tipova. Oštećeni su stambeni objekti, infrastruktura i dečja bolnica u Kijevu.