11. jul 2024 15:58

Podela poslanika poljske Konfederacije u Evropskom parlamentu, pridružuju se različitim grupacijama

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Pierre-Olivier, ilustracija

BRISEL - Novoizabrani evroparlamentarci iz poljske krajnje desničarske partije Konfederacija odlučili su da se podele u Evropskom parlamentu, nakon što nisu uspeli da se dogovore o tome kojoj novoj političkoj grupaciji da se pridruže u ovoj instituciji EU.

Troje poslanika Konfederacije, koja je na izborima za EP osvojila šest mandata, postaće deo krajnje desničarske grupacije Evropa suverenih nacija, koju prevodi Alternativa za Nemačku, dok dvoje pregovara da se priključi Patriotama za Evropu mađarskog premijera Viktora Orbana, navodi Poljska novinska agencija (PAP).

Do podele je došlo nakon što su iz Konfederacije nedeljama govorili da će se priključiti konzervativnoj grupaciji Evropski konzervativci i reformisti ili krajnje desničarskoj Identitet i demokratija, a potom je nemački AfD pozvao stranku u njihovu Evropu suverenih nacija, ali nisu svi članovi Konfederacije to želeli, prenosi Evroaktiv.

Na kraju su se poslanici u EP Stanislav Tiška, Marćin Sipnievski i Eva Zajončkovska-Hernik pridružili grupaciji AfD, dok Ana Brilka i Tomaš Buček pregovaraju o priključivanju Patriotima za Evropu.

Jedini koji ne traži da se pridruži nijednoj grupaciji u EP je Gžegož Braun, poslanik poznat po svojim antisemitskim, islamofobičnim i rasističkim komentarima.

Kako navodi nemački Velt, to je posledica odluke AfD-a.

"Uslov AfD-a je bio da ne žele da sarađuju sa poljskim Gžegožom Braunom", navodi Velt i dodaje da su razlog za to, između ostalog, njegove izjave o holokaustu.