11. jul 2024 18:44

Andrij Jermak: Ukrajina zadovoljna rezultatima samita NATO, sledeći korak poziv u članstvo

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Tatohra, ilustracija

VAŠINGTON  - Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak izrazio je danas zadovoljstvo rezultatima samita NATO u Vašingtonu i rekao da bi sledeća stanica trebalo da bude poziv Ukrajine da se pridruži Alijansi.

"Mogu da kažem da smo zadovoljni rezultatima vašingtonskog samita, jer je jezik dokumenata zaista jak i mislim da bi sledeća stanica za Ukrajinu trebalo da bude poziv u članstvo", naglasio je Jermak, tokom Javnog foruma NATO-a na marginama samita Alijanse u Vašingtonu u četvrtak, javlja dopisnik Ukrinforma.

On je ukazao na jedinstvo saveznika u pogledu nepovratnosti ukrajinskog puta ka punopravnom članstvu u NATO, a takođe je napomenuo da će Ukrajini biti isporučeni novi PVO sistemi.

Jermak je dodao da Ukrajina čeka "snažnije odluke danas" na sastanku Saveta Ukrajina-NATO.

On je istakao da je članstvo Ukrajine u NATO u interesu ne samo Ukrajine, već i same Alijanse.

"Smatramo da je članstvo Ukrajine u NATO-u u interesu naše nacionalne bezbednosti, ali je i u interesu samog NATO-a. Ukrajina se sada ne bori samo za sebe, već za celu Evropu i ceo slobodan svet", rekao je Jermak.

Članice Severnoatlantske alijanse su u deklaraciji samita NATO u Vašingtonu u sredu istakle da je pristupanje Ukrajine NATO-u "nepovratno" i potvrdile svoju podršku na putu evroatlantskih integracija.