11. jul 2024 21:51

Nikola Lunić: Na brifinzima NATO ignorisanje stanja i potencijalnih incidenata na Kosovu i Metohiji

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

VAŠINGTON  - Izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić ocenio je danas da ono što se u Vašingtonu na brifinzima tokom samita NATO, moglo čuti o situaciji na Kosovu i Metohiji predstavlja eksplicitno ignorisanje stanja i potencijanih incidenata.

Lunić je podsetio da se NATO odnosno KFOR striktno drži svog mandata na čemu mu je Srbija veoma zahvalna.

Prethodno je na brifingu o KFOR-u neimenovani visoki zvaničnik NATO rekao da je Alijansa i dalje veoma zabrinuta zbog toga što se bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji nije stabilizovala i što je i dalje sklona potencijalnom pogoršanju.

Intext service Video

"Međutim, s obzirom šta se dešava na terenu, a dešava se upravo transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u kosovske oružane snage, formirali su već dva puka, bar su tako objavili, treći puk će formirati iduće godine i dolazimo do situacije da na osnovu bilateralnih sporazuma Kosovo formira transparentne oružane snage što može biti destabilizirajući faktor u regionu, a posebno u odnosima prema Srbiji i za srpske nacionalne interese", rekao je Lunić za Tanjug.

On je naglasio da se dolazi do pitanja da li se ignorisanjem kreira zamrznuti konflikt ili ga treba u ovom trenutku izbeći.

Na pitanje da li onda kao mogućnost srpskim zvaničnicima ostaje da isto kroz bilateralne aktivnosti pokušaju da sprečavaju bilo kakvu mogućnost eskalacije, jer očigledno ignorisanje od strane krovne organizacije NATO-a, a to je preneseno kroz KFOR, nema rezultata kaže da upravo to ključno pitanje.

Kako kaže, to pokazuje i važnost toga što je ministar spoljnih poslova u Vašingtonu u ovom trenutku, da ima ne samo multilateralne nego i bilateralne sastanke kako bi sprovodili sve što je u nacionalnom interesu Srbije.

"Prema tome mi u ovom trenutku želimo samo i isključivo mir, ali kroz transparentnost u postupanju, a ne da jedna strana naručuje dronove na bilateralnoj osnovi i otvara strane vojne baze na svojoj teritoriji bez ikakve transparentnosti jer to sasvim sigurno ne može pomoći regionu Zapadnog Balkana", kazao je Lunić.

Intext service Video

Na pitanje koliko je učešće ministra Đurića na NATO samitu bitna poruka, pogotovo to što on kaže da Srbija ostaje pri politici vojne neutralnosti, i da ne odustaje od nacionalnih interesa, ali i da je je bitan dijalog na visokom nivou, Lunić naglašava da je to veoma značajno i dodaje da Srbija ne može da bude izolovana.

"Iako je moje lično mišljenje da je vojna neutralnost naša virtuelna, ali ukoliko mi zvanično ostajemo pri politici vojne neutralnosti i političke nezavisnosti, to nas ne sprečava da idemo prema onim kontaktima, onim bilateralnim aražmanima, na kraju krajeva i multilateralnim aražmanima koji mogu biti isključivo u našu korist", naveo je on.

U ovom trenutku bliska saradnja sa SAD je veliki benefit i korist isključivo za Srbiju i njene građane, istakao je Lunić.

On je rekao i da bi jedan simboličan potez kao što je ukidanje viza za građane Srbije za dolazak u SAD bio značajan i svakako pozitivan korak prema našim građanjima.

"Srbija želi da vidi da neki međunarodni faktori, bilo bilateralne ili multilateralne organizacije, vode računa o regionu, odnosno o Srbiji konkretno. U ovom trenutku veliki potez bi bio, hipotetički za sada, ali bi bio potez SAD da liberalizuju dobijanje viza kroz neke modele kakve veće oni imaju", rekao je on.

Prema njegovim rečima, to bi građanima značilo da neko brine i ima nameru da uspostavlja strateške odnose sa Srbijom.

Na pitanje da li je zapravo najvažnija vest sa samita da avion F-16 stiže u Ukrajinu, Lunić kaže da je veoma važna i praktično ekskluzivna vest da je pitanje dana kada će F-16 moći da se vidi na ukrajinskom ratištu.

"Međutim, još važnija stvar je što su potencirane hibridne pretnje. Hibridni napad i u ovom trenutku imaju mogućnost da dosegnu nivo oružanih napada i NATO je u svojoj deklaraciji ostavio mogućnost poziva na Član pet. I to je veoma bitno, krucijalno. Ukoliko se tako nešto desi onda smo blizu hibridnog za sada konflikta koji ne znam gde može da nas odvede”, kazao je on.