12. jul 2024 09:45

Orban sa Trampom razgovarao o izgledima za mir u Ukrajini

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo, File/Manuel Balce Ceneta

BUDIMPEŠTA - Premijer Mađarske Viktor Orban sastao se, u okviru svoje mirovne misije za Ukrajinu, sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom, saopštila je Orbanova pres služba.

U saopštenju se navodi da su o izgledima za mir Orban i Tramp razgovarali u četvrtak uveče na sastanku u Trampovoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi, prenosi agencija MTI.

Orban je napisao na platformi X da je tokom svoje pete stanice u okviru mirovne misije za Ukrajinu razgovarao sa Trampom u Mar-a-Lagu o načinima za postizanje mira.

Orban je istakao da će Tramp rešiti sukob u Ukrajini.

"Dobra vest dana: on će to rešiti!", napisao je Orban.

Tramp je napisao na svojoj platformi Truth Social da mir u Ukrajini mora biti brzo uspostavljen jer je previše ljudi poginulo u ratu koji, kako je naveo, nije trebalo da počne.

Orban se prethodno, u okviru mirovne misije, sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu, a četvrta stanica njegove, kako je naveo, mirovne misije, bio je Vašington, gde je učestvovao na samitu NATO-a koji je održan od 9. do 11. jula.

Orban je javno podržao Trampovu kandidaturu za reizbor i nedavno je rekao da postoje "veoma velike šanse" da aktuelni američki predsednik Džozef Bajden izgubi izbore.