12. jul 2024 10:51

UNFPA: Potrebno odgovoriti na demografske promene

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/FOTO TANJUG/ZORAN COLIĆ

BEOGRAD, 12. jula (Tanjug) - Regionalna kancelarija Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju naglasila je danas, na Svetski dan stanovništva, potrebu da se odgovori na demografske promene sa kojima se suočavaju zemlje u ovom regionu na bazi dokaza i u skladu sa načelima ljudskih prava.

Regionalna direktorka Populacionog fonda UN za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju Florence Bauer izjavila je tim povodom da je način na koji se o demografskim promenama govori u ovom regionu i dalje često obeležen pogrešnim predstavama i uznemirenošću, kao i da su demografske promene sa kojima se region suočava stvarne i njihovi efekti zahtevaju da se na njih hitno odgovori, navodi se u saopštenju.

Dodala je da nema razloga za paniku, jer postoji mnogo toga što vlade mogu da urade kako bi ublažile negativne posledice i u potpunosti iskoristile prilike koje takođe dolaze sa demografskih promenama.

Kako se navodi, širom Istočne i Jugoistočne Evrope stope nataliteta su niske i generalno se kreću između 1,3 i 1,8 deteta po ženi, a istovremeno, milioni ljudi su napustili region u potrazi za boljim prilikama na drugim mestima, a sve to je ubrzalo starenje stanovništva i dovelo do smanjenja broja stanovnika u regionu.

Većina država koje danas imaju manje stanovnika nego 1990. nalazi se u Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi, navodi UNFPA i dodaje da je broj stanovništva u nekim od ovih država u navedenom periodu opao za 30 odsto ili više.

Istovremeno UNFPA upozorava da to može da dovede do ugrožavanja prava žena, uz ignorisanje faktora koji leže u osnovi i koji stoje na putu osnivanju porodice i podstiču spoljne migracije, a neki od tih faktora uključuju nedovoljan kvalitet obrazovanja, nemogućnost rešavanja stambenog pitanja, nestabilne poslove, političku nestabilnost,korupciju i sl.

Svetski dan stanovništva je uspostavila Generalna skupština Ujedinjenih nacija radi podizanja svesti o demografskim pitanjima i obeležava se od 1990. godine.

UNFPA, Populacioni fond Ujedinjenih nacija, je agencija UN za pitanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja, čija je misija stvaranje sveta u kome je svaka trudnoća željena, svaki porođaj bezbedan i u kome je potencijal svake mlade osobe ispunjen.

(Kraj) /lol