12. jul 2024 11:04

Tamara Vučić: Dani srpske kulture prilika da predstavimo našu kulturu u Egiptu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

KAIRO - Dani srpske kulture u Egiptu su prilika da predstavimo najlepše cvetove kulture našeg naroda i ovo je način da pokažemo da sa Egiptom želimo da imamo ne samo najbolje diplomatske odnose, već most prijateljstva, razumevanja i bliske saradnje, izjavila je Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Danima srpske kulture u Egiptu.

Istakla je da je posebno raduje prilika da deo našeg kulturnog nasleđa kao žilu kucavicu srpskog naroda približimo egipatskom narodu, ponosni na duge i bliske istorijske veze i diplomatske odnose dvaju zemalja.

"Važno je da osetite tačku susreta sa svojim nasleđem i prepoznate važnost i lepotu zajedništva. Treba znati čuvati korene iz kojih smo ponikli pred naletima vetrova novih kulturnih vrednosti jer, kako kaže stara poslovica, 'snaga drveća nije u krošnji već u korenju'", istakla je ona.

Service Photo Gallery

Ocenila je da bi narodi trebalo da bude otvoreni za promene koje neminovno nosi protok vremena i istakla da Srbija renovira muzeje, otvara nova mesta istorijsko-arheološkog susreta sa savremenim svetom, praveći važan iskorak ka veštačkoj inteligenciji i digitalizaciji.

"Nijedan čovek, nijedan narod, nijedna zemlja na planeti nije i nikada ne može biti izolovano ostrvo otporno na uticaje i sposobno za samostalni napredak", ocenila je ona i dodala da se uz raznolikost otkrivaju suptilni detalji koji čine ljudsku zajednicu jedinstvenom.

"Iskreno verujem da će razmena kulturnih vrednosti kao što su Dani srpske kulture u Egiptu podstaći i druge nivoe saradnje dve zemlje, jer na zajedničkom putu razvoja samo zajedno i oslanjanjem jedni na druge možemo stići do cilja koji od nas zahteva 21. vek", rekla je Tamara Vučić.

Intext service Video

Podsetila je na veliku ulogu koju je svojevremeno imao Pokret nesvrstanih, kao pokret država koje nisu pristale na podele Hadnog rata i koje su gradile treći svet na temelju dobrih odnosa između zemalja.

Prema njenim rečima, u to vreme Pokret nesvrstanih je igrao ozbiljnu ulogu u svetskim zbivanjima i postao nezaobilazan faktor geopolitičkih kretanja.

Istakla je da nasleđe koje su utemeljilili Tito, Nehru i Naser osećamo i danas, prepoznajući potebu za slobodno mislećim narodima koji se udružuju na temeljima prijateljstva i razumevanja u nameri da grade i rade za dobrobit i opstanak čovečanstva.

Intext service Video

"U duhu možemo biti bliski jer su duhovne veze posebne i ako se brižljivo i kontinuirano neguju neraskidive. U slavu jedinstvenosti i jedinstva. Živela Srbija, živeo Egipat", rekla je ona.

Tamara Vučić je izrazila zadovoljstvo što je ponovo u poseti Egiptu, navodeći da se svaki put oseća kao kod kuće i da uživa u svakoj sekundi svoje posete.

Podsetila je da se ove godine proslavlja 116. godišnjica diplomatskih odnosa dve zemlje, te da je pre dve godine predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi posetio Srbiju, a da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiti Egipat, kada će biti potpisani mnogi sporazumi.

"Među tim sporazumima je jedan od najvažnijih sporazum o slobodnoj trgovini", rekla je ona.

Dodala je da mnogi Srbi dolaze u Egipat i da vole da provode odmor u toj zemlji i pozvala građane Egipta da posete našu zemlju.

"Iako smo zemlja bez izlaza na more, imamo mnogo lepih mesta za videti. Od živopisnog, veoma živog grada, prave metropole, a to je Beograd, do mirnijih predela poput prelepih planina, prelepe prirode ili banja ili nekih arheoloških i kulturno-istorijskih lokaliteta", rekla je Tamara Vučić.

U okviru manifestacije "Dani srpske kulture u Egiptu" organizovane su izložbe "Jovanka Broz: diplomatija lepote", "Beograd- Kairo, 116 godina diplomatskih odnosa" i "Dva lica: kolekcija pirotskih ćilima", a takođe su nastupili Kulturno-umetničko društvo "Kolo" i egipatsko folklorno društvo "Reda".