12. jul 2024 21:25

SAD: Sud presudio da Đulijani nije bankrotirao, moguće pokretanje tužbi za naplatu presuda

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo, File/Jose Luis Magana

VAŠINGTON - Američki sud doneo je danas presudu da nekadašnji advokat bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, Rudi Đulijani, nije bankrotirao, čime je otvoren put da se protiv njega pokrenu tužbe, među kojima su one za za klevetu i seksualno uznemiravanje.

Đulijani (80) je u decembru podneo zahtev da se proglasi da je bankrotirao nakon što je sud u Vašingtonu naložio bivšem gradonačelniku Njujorka da plati 148 miliona dolara dvema radnicama, koje su učestvovale na izborima, iz Džordžije, koje je lažno optužio za nameštanje glasova na predsedničkim izborima 2020. na kojima je pobedio aktuelni predsednik Džozef Bajden, preneo je Rojters.

Bankrot je sprečio radnice da naplate presudu i zamrznuo druge tužbe koje su proistekle iz Đulijanijevog rada za Trampa.

Bivše radnice na izborima u Džordžiji, Vandrea "Šaj" Mos i njena majka Rubi Friman, tvrdile su da treba ukinuti presudu o bankrotu Đulijanija kako bi mogle da naplate svoja potraživanja od 148 miliona dolara.

Među Đulijanijevim ostalim potražiocima su bivša zaposlena Noel Danfi, koja je Đulijanija optužila za seksualni napad i krađu plate i kompanije za glasanje Dominion i Smartmatik, koje su takođe, tužile Đulijanija za klevetu.

Đulijani je negirao optužbe.