12. jul 2024 22:06

Avioni F-16 stižu ovog leta u Ukrajinu, ali u znatno manjem broju od očekivanog

Izvor: TANJUG

podeli vest

Avioni F-16 stižu ovog leta u Ukrajinu, ali u znatno manjem broju od očekivanog

Foto: AP Photo, File/Virginia Mayo

VAŠINGTON - Ovog leta Kijev će konačno od zemalja članica NATO-a dobiti borbene avione F-16, ali u mnogo manjem broju nego što se nadao, piše Blumberg pozivajući se na izvore.

Osobe upoznate sa situacijom navode da je slanje ratnih aviona kasnilo zbog pitanja u vezi sa rezervnim delovima i jezičkom barijerom između ukrajinskih pilota i njihovih stranih trenera.

Planeri, takođe, brinu da zemlja nema dovoljno pista, a da su one koje ima, ranjive na ruske napade.

Rezultat toga je da bi Ukrajina mogla biti u stanju da ustanovi eskadrilu od 15 do 24 F-16 aviona, što je znatno manje od 300 koliko su njeni lideri tražili, naveo je neimenovani izvor.

Drugi izvor je rekao da Kijev očekuje da će ovog leta dobiti šest F-16 i do 20 do kraja godine.

Zbog svega je izražena sumnja da li je mudro slati avione u Ukrajinu i da li to predstavlja veoma skupo pokazivanje podrške predsedniku Volodimiru Zelenskom.

U mesecima otkako su piloti počeli obuku, uključujući 12 u SAD, bojno polje se promenilo, obe strane se oslanjaju na jeftine dronove, a Rusija pojačava svoju protivvazdušnu odbranu, navodi Blumberg.

"Ljudi ne bi trebalo da očekuju čuda" od F-16 protiv Rusije", rekao je Džim Taunsend, viši saradnik Centra za novu američku bezbednost.

A što se tiče ranjivosti, "ti aerodromi će biti lepe, sočne mete, a Rusi su već pogodili neke od njih, samo kao dobrodošlicu u stvarni svet za ove F-16", dodao je on.

Džejk Saliven, glavni savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džozefa Bajdena, izjavio je juče da je transfer aviona u toku i da će oni biti operativni u Ukrajini do leta.

Danska i Holandija isporučuju avione, a Belgija i Norveška ih, takođe, obećavaju.

Saliven je dodao da se očekuje da će F-16 braniti snage na liniji fronta u kratkom roku i pomoći da se ponovo zauzme teritorija nakon odrđenog vremena.